Gräsrötterna försvarar Corbyn

2016-07-27 13:06:50

foto: JPAG / Flickr CC
Labourhögern och media driver kampanj för att stoppa Jeremy Corbyn och de förhoppningar om en vänsterpolitik som han väckt.

Ända sedan Jeremy Corbyn vann partiledarvalet i Labour (brittiska Socialdemokraterna), framburen av medlemmarnas revolt mot nedskärningpolitiken och hela partiets ledning, har den nya ordföranden befunnit sig under attack av hela den samlade partihögern och etablissemanget. Efter folkomröstningen som slutade i ett rungande ja till ett brittiskt utträde ur EU tog högern sin chans att ge Corbyn skulden.

Kuppförsöket inleddes med en förtroendeomröstning i högerns tyngsta bastion, i parlamentsgruppen där 81 procent av ledamöterna röstade mot partiordföranden samt i Labours skuggkabinett (alternativa regering) med samordnade avhopp. Taktiken var att provocera fram ett drev för att Corbyn skulle avgå under intrycket att avgångskravet hade stort stöd inom partiet.

Det var långt ifrån fallet. Stöd och uttalanden för Corbyn flödade in från hela landet. Högerns först tilltänkta huvudutmanare om partiledarposten Angela Eagle hade inte ens stöd av sin egen lokalorganisation – de stödde Corbyn.

Kuppen besvarades dessutom med besked från gräsrötter utanför partiet, som strömmat in i Labourpartiet för att kunna delta i partiledaromröstningen som troligen äger rum i september.

Labourhögern försökte då stoppa inströmningen av arbetare och ungdomar genom en avsevärd höjning av medlemsavgiften från 3 pund till 25 pund samt genom att avskaffa alla nya medlemmars rätt att rösta. Punkten om att ändra rösträttsreglerna lades till på dagordningen på partistyrelsens möte först efter att Corbyn och och andra ledamöter ej trogna till kuppen lämnade sammanträdet. I ett beslut avskaffades 130 000 nya medlemmars rösträtt.

Men gräsrötterna reagerade hårdare. Hela 180 000 nya medlemsansökningar med fullt betalda medlemsavgifter kom in på bara tre dagar innan den nya tidsfristen passerade under förra onsdagen.

Högerns attacker kommer inte att stanna av med detta. De kommer att öka i styrka och hela det ekonomiska och politiska etablissemanget kommer att mobiliseras för att utmåla Corbyn som ”ovalbar” och hans anhängare som extremister och bråkstakar.

Socialist Party, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Storbritannien, deltar i den väldiga stödkampanjen för Corbyn och uppmanar att kampanjen inför partiledaromröstningen förvandlas till en massiv mobilisering av facken, arbetare och unga mot hela nedskärningspolitiken.

Oavsett om Corbyn återväljs eller inte, står det klart att Labour består av två helt skilda partier som är oförenliga. Mer än 25 års kapitalistiskt styre av Labour kommer inte att försvinna genom en omröstning.

Enda sättet att göra upp med högerns och kapitalisternas grepp om partiet är att återkonstituera Labour från grunden; Som ett genuint socialistiskt arbetarparti med ett uttalat program mot nedskärningar, privatiseringar, krig och nyliberalism; Som ett demokratiskt parti och – som vid Labours grundande år 1900 – öppet för olika riktningar och grupper av arbetare, ungdomar och socialister. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!