Grekland: Grön Attack mot global uppvärmning

2008-09-28 17:41:52
Efter skogsbränderna i Grekland 2007 startades organisationen Grön Attack av medlem- mar från Xekinima (CWI), Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Grekland.

– Bränderna fick människor att vakna till och ställa krav, säger Eleni Mitsou från Grön Attack.
Det visade sig nämligen att myndigheterna inte satsat tillräckligt på att hålla brandgator i skogarna. Vidare hade de senaste årens nedskärningspolitik gjort att det rådde stor brist på skogsvakter och brandmän.
– Dessutom var brandpersonalens utrustning cirka 30 år gammal, vilket försvårade släckningsarbetet, säger Eleni.

Skogsbränderna 2007, som drabbade 12 procent av skogen, blev en chock för många greker. På kort tid fick Grön Attack över 1 000 e-postadresser från folk som ville engagera sig i kampen för miljön.
– Grön Attack jobbar mest med lokala miljöfrågor. Vi kräver exempelvis fler grönområden i städerna eller stopp för industriella utsläpp, säger Eleni.
Grön Attack deltog i en kampanj mot privatiseringen av en badstrand strax utanför Aten. En strand som använts av lokalbefolkningen omgärdades helt plötsligt av stängsel, vilket ledde till ilska bland många.
– Borgmästaren, som tillhör vänsteralliansen SYRIZA, gick ut i en 20 dagar lång hungerstrejk mot privatiseringen, berättar Eleni.
Någon tid senare samlades 2 000-3 000 människor i en demonstration som marscherade till badplatsen. Demonstrationen, som samlade många kommunalanställda parkarbetare med spadar och verktyg, monterade helt enkelt ned och forslade bort det nybyggda stängslet. Stranden är sedan dess avgiftsfri.

Grön Attack har
också ingått i en framgångsrik kampanj mot en kraftig utbyggnad av kolkraften i Grekland. Planerna på att flera nya kolkraftverk skulle byggas runt om landet möttes av stora demonstrationer. I en liten stad samlades 12 000 demonstranter, den största demonstrationen på 25 år.
Eleni säger att striden mot kolkraftsutbyggnaden visar på två viktiga saker.
– För det första visar striderna att miljön är en fråga som engagerar många. I en opinionsundersökning sa grekerna att miljön och de höga matpri­serna är de två frågor som har störst potential att skapa en ny vänstervåg – som 1968.
– För det andra visar striden att kampen för miljön måste vara global och antikapitalistisk. Vi vann mot kolkraftsindustrin. Den blev tvungen att lägga ned utbyggnadsplanerna. Men bara nå­gon månad efter segern presenterade industrin planer på att bygga kolkraftverken i Albanien istället. Kampen mås­te gå vidare – men vi måste bygga en global rörelse som tar kamp mot miljöförstöring och kapitalism.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!