Grekland i kamp mot smutsiga guldgruvor

2013-12-25 13:51:23


Nikos Anastasiades (t v) från Xekinima (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Grekland) i en demonstration mot gruvbolagens plundring.

I området Chalkidiki, nära Thessaloniki i norra Grekland, har en mäktig rörelse växt fram mot nya smutsiga guldgruvor. I bergen har över 10 000 samlats till protester och 35 000 protesterade i somras på Thessalonikis gator. Offensiv har talat med Nikos Anastasiades, medlem i Xekinima och aktivist i kampanjen.

– Det har funnits gruvor i det här området sedan medeltiden, men nu ska nya gruvor öppnas som använder en ny teknik och som även använder cyanid. Eftersom det är fråga om malm med väldigt låga guldhalter så frigörs guldet i stora öppna dammar med cyanid. Det har varit mängder med olyckor vid likande gruvanlägg­ningar. Dessutom ska dessa anläggas i ett området som ofta drabbas av jordbävningar och kraftiga regn. Gruvbolagen planerar också för dagbrott som kommer att damma och sprida giftigt damm långt utanför området.
– På grund av protester hävdar gruvbolagen nu att de ska använda en annan metod, där malmen ska smältas vid hög temperatur. Men forskare menar att det är inte är möjligt på grund av den låga guldhalten. De nya gruvorna planeras också i ett område med gammelskog som är ­skyddad.

Är nya jobb ett argument som gruvbolagen använder?
– Ja. Och visst har det skapats lite nya jobb under de förberedande byggnationerna. Samtidigt blir det ett problem för den lokala ­ekonomin, basnäringarna som turism, jordbruk och fiske slås ut. Dessutom har hela affären varit full av skandaler: Fyndigheterna har sålts ut av staten till 10 procent av desss värde och gruvbola­gen betalar ingen skatt.
– Frågan om jobben är en avgörande fråga att besvara för protest­rörelsen. Visserligen kan en gruva möjligtvis skapa 1 500 jobb, men samtidigt förvinner andra jobb. Dess-utom är dessa gruvjobb betalda med statssubventioner, till skillnad från de lokala jobb som försvinner. Jag som är med i Xekinima argumenterar för att rörelsen istället för gruvor borde kräva massiva offentliga investeringar i billig turism och jordbruket – som till exempel honungsproduktion och miljövänlig energiproduktion.

Hur har protesterna utvecklats?
– Även om rörelsen har traditioner tillbaka till gruvprotester på 1980-talet så startade den för två år sen, när staten gjorde en uppgörelse med det kanadensiska bolaget Eldorado Gold.
– Den största protesten på plats var en demonstration med 10 000 människor uppe i bergen runt byn Ierisos. Demonstrationen hindrade arbetet med gruvan och polisen gick till hård attack. Det var fruktansvärt, folk kunde ha dött. Det var både barn och äldre som jagades av polisen.
– När sedan polisen stormade de boendes hus kl 03 på natten och använde tårgas i skolan för att gripa ungdomar anklagade för ­”vandalism” var måttet rågat. En demonstration genom byn slutade med att polisstationen slogs sönder och både polisen och borgmästaren, som stödde gruvan, kastades ut. Efter det har byn Ierisos liknats med byn i serieböckerna om Asterix och Obelix.
Det har också skett sabotage mot gruvbrytningen, maskiner som har tänts på och så vidare. Vi vet inte om det är frustrerade delar av lokalbefolkningen eller provokatörer som gjort det för att lägga skulden på proteströrelsen.

Är protesterna enade eller är lokalbefolkningen splittrad?
– De flesta stödjer rörelsen, men gruvbolaget använder den höga arbetslösheten för att skapa ”kannibalism” i samhället. De erbjuder jobb till en person i varje familj i området. På så sätt har det fått med sig en del av de mest utslagna delarna av samhället, som de i princip använder som en ”privat armé”.

Var står rörelsen idag?
– Efter sommarens stora protester i Thessasoniki med 15 000 respektive 35 000 deltagare har rörelsen gått tillbaka lite. Statens förtryck har kanske skrämt folk lite. Men framförallt är det nyheten om att bolaget skjutit upp gruvdriften till tidigast 2016 som har påverkat.
– Jag är dock övertygad om att kampen långt ifrån är över och att många med mig kommer att fortsätta kämpa, avslutar Nikos Anastasiades.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!