Grekland i revolt mot EU/IMF:s utpressning

2011-06-21 20:32:20
Oavsett om den grekis­ka regeringen vinner kvällens (tisdag den 21 juni) förtroendeomröstning eller ej, väntar nya kriser och massrevolter.

De nya nedskärningar och privatiseringar som trojkan – EU, Internationella valutafonden (IMF) och Europeiska centralbanken (ECB) – påtvingar landet har redan lyft masskampen till en ny nivå.
I början av denna vecka strejkade elektrikerna i 48 timmar mot utförsäljning­en av det statliga el- och kraftbolaget PPC och när parlamentet formellt ska anta det nya drakoniska sparpaketet, troligen den 28 juni, kommer en två dagar lång generalstrejk att stanna Grekland.

EU/IMF-lånen stöttar inte Grekland utan är främst ett stöd till de europeiska storbanker och spekulanter som har skapat krisen.
Fjorton månader har gått sedan EU och IMF beviljade landet ett starkt villkorat lån på 110 miljarder euro (cirka 1 000 miljarder kronor), och sedan dess har arbetarklassen såväl som stora delar av medelklassen ruinerats. Hundratusentals jobb har försvunnit och arbetslösheten har ökat med 50 procent. En av tre unga står idag utan jobb.
Men EU och IMF kräver, som villkor för nya lån, att ytterligare 150 000 offentliga jobb ska bort fram till 2015 plus en rad andra nedskärningar som helt slår sönder den inhemska ekonomin. Över 100 000 affärer och småföretag har redan fått slå igen.

Utöver detta ska Grekland sälja uttillgångar motsvarande 50 miljarder euro (cirka 450 miljarder kronor) de kommande åren. Det betyder att var tionde dag ska ett statligt bolag eller annan tillgång säljas.
Grekland kan inte beta­la de skulder som spekulanter, bankirer och politiker har samlat ihop.

RS/Offensiv säger: 
  • Vägra betala de skulder som har orsakats av kapitalismens svindlerier.
  • Förstatliga banker och storföretag – bryt marknadens diktatur.
  • Kamp för socialistisk politik och arbetarregeringar – för ett demokratiskt och socialistiskt Europa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!