Gretas klimatprotester tänder motståndet

2018-12-05 10:38:36

foto: Julian Meehan
I Melbourne klimatstrejkade tusentals den 30 november. Framför allt ungdomen visar framfötterna i den gryende klimatkampen.

Forskarnas klimatlarm har avlöst varandra inför FN:s årliga klimatmöte, COP 24, som ironiskt nog hålls i den polska kolgruvorten Katowice. Det är en stad med Europas sämsta luft, där enligt DN siffran 1,5 i rött inte står för den globala temperaturhöjning som inte får överskridas utan talande nog för en farligt hög halt av metangas och 2,0 för den punkt då gruvan måste utrymmas av hälsoskäl. Medan politikerna står handfallna har den 15-åriga skolflickan Greta Thunbergs fredagsstrejker blivit en symbol för växande proteströrelser bland en ny generation av unga världen runt.

Till och med USA:s regering har intressant nog publicerat en nationell klimatbedömning som, med en illa dold trots mot Donald Trumps ignorans, varnar för att USA även om landet drastiskt skulle minska utsläppen av koldioxid måste spendera många miljarder dollar för att förstärka kustområdena, bygga om avloppssystemen och ändra sina jordbruksmetoder för att skydda sig mot översvämningar, skogsbränder och värmeböljor.
Det allra senaste stora larmet från FN om utsläppsgapet mellan var världen står idag och var den borde stå för att klara Parisavtalets mål kom bara dagar innan Klimattoppmötets inledning den 3 december. För att klara 2 °C måste världens regeringar tredubbla sina ansträngningar. För de maximala 1,5 °C som forskarna nu ser som nödvändigt för att hindra katastrofala och troligen ohejdbara konsekvenser krävs femdubblade ansträngningar för att halvera utsläppen på drygt tio år till 2030, lyder budskapet från FN:s årliga Emissions Gap Report 2018.

Men frågan är om det polska klimatmötet ens kan ro hem sin egen redan från start helt otillräckliga agenda. Denna handlar mest om hur det begränsade klimatbistånd till fattiga länder som beslutades redan i Paris ska förverkligas och hur det rapporteringssystem ska se ut som ska granska hur länderna lever upp till sina egna helt otillräckliga klimatambitioner.
Enligt FN:s beräkningar lever varken USA, EU eller en stor majoritet av världens länder upp till sina egna otillräckliga klimatmål. Medan de nationella målen pekar mot 3 °C (utan att de självförstärkande mekanismerna ens räknats in, och trots en stor förlitan på att suga upp och lagra koldioxid ur atmosfären) pekar dagens trender mot 3-5 °C innan århundradets slut. Och det finns ingen planet B.
Enligt det tal som hölls vid klimatmötets öppning av den världsberömde naturfilmaren Sir David Attenborough, som av FN utnämnts till ”folkens representant” vid det polska klimattoppmötet, står vi därför inför hotet om ”en kollaps för våra civilisationer och utrotningen av mycket av naturens värld”. Hoppet står nu till att makthavarnas livsfarliga oförmåga kan mobilisera en ny generation till insikt om nödvändigheten av massiv och global kamp mot det existentiella hot mot deras framtid som det kapitalistiska systemet med sin globala uppvärmning och accelererande artdöd representerar.
I Belgien genomfördes på söndagen landets hittills största klimatmarsch, och i Sverige genomfördes i fredags med Klimatsveriges stöd till 15-åriga Greta Thunbergs fredagsstrejker protestaktioner utanför 108 av landets kommunhus, från Jokkmokk i norr till Ystad i söder, med omfattande publicitet i lokala media. 

Den unga svenskan har sedan hon redan innan valet på egen hand inledde en sittstrejk för klimatet på Mynttorget utanför Sveriges riksdag blivit en global symbol för den nya klimatkampen, som inspirerat till liknande protester och skolstrejker i 17 länder.
Men hon har ändå inte låtit sig köpas upp av den enorma uppmärksamheten, som när hon strax innan klimatmötets öppning inbjöds att hålla ett tal inför FN:s generalsekreterare António Guterres:
– Vi har inte kommit hit för att be världens ledare att bry sig om vår framtid. De har alltid ignorerat oss förut och de kommer ignorera oss nu också. Vi har kommit hit för att säga att en förändring är på väg, vare sig de vill eller inte. Människor kommer att resa sig och anta utmaningarna vi står inför. Och eftersom våra politiska ledare uppträder som barn, så måste vi ta det ansvar som de borde tagit för länge sedan, löd Greta Thunbergs kaxiga slutkläm.
Allra störst genomslag för Greta Thunbergs modiga exempel fick de tusentals australiska skolelever från 200 skolor som deltog i fredagens ”Strike 4 Climate Action” med plakat som ”civil olydnad behöver inget tillstånd” och massprotester i 20 delstatshuvudstäder och regionala centra.

Stora delar av världspressen har också rapporterat om hur skolelevernas strejker för 100 procent förnybar energi till 2030 och omedelbart stopp för alla nya gas- och kolprojekt fick den utbuade premiärministern Scott Morrison att tappa fattningen. I ett land där regeringen har gett klartecken till ett nytt stort kolprojekt trots omfattande skogs- och buskbränder och en hetta som på nytt hotar Stora barriärrevet tvingar elevernas aktion nu alla att ta ställning för eller emot Morrisons kommentarer om att barn ”ska plugga och inte leka aktivister” och gruvministern Matt Canavans uttalande om att barn i stället borde lära sig att bygga gruvor.
– När barn stökar till det, brukar de vuxna be oss städa upp och det är rättvist. Men när våra politiska ledare ställer till det, lämnar de till oss att städa upp, förklarade en 11-årig ”skolkapten”.
– Det här är vår första strejk. Vår första aktion. Och det är bara början. Och vi ska fortsätta till dess att någonting görs, förklarade en av de unga initiativtagarna, 14-åriga Jean Hinchliffe.

I takt med att insikten sjunker in om att det är så sent på jorden att det nu krävs en omedelbar planering för dramatiska åtgärder och systemförändringar kommer också en ny insikt att krävas om att det är själva det kapitalistiska systemets rovdrift på naturen liksom på arbetskraften med dess tunga investeringar i en kol- och oljebaserad infrastruktur som måste utmanas.
Det är socialisters plikt att på alla sätt uppmuntra och delta i den nya klimatrörelsen. Det är bara under kampens gång som klimataktivismen kan befruktas med idéer om hur den för att vinna måste söka massivt stöd av en bred vänster av kampvilliga fackföreningar och sociala rörelser och beväpnas med ett socialistiskt övergångsprogram som kopplar de stora investeringar som krävs till demokratisk makt och ägande av banker och andra nyckelföretag i all den utsträckning som krävs för att omställningen inte ska saboteras av kapitalistiska vinstkrav, handelsavtal, EU-, konkurrens- och budgetregler, utsläppshandel och investeringsstrejker.
Den 9 december samlas en gryende systemkritisk och aktivistisk del av klimatrörelsen på Raoul Wallenbergs torg under rubriker som Climate Alarm och Extinction Rebellion (se längst ner i artikeln).

Rättvisepartiet Socialisterna står för en rödgrön omställningsplan:
• Planerad klimatomställning av industrin, med omedelbara krav på avveckling istället för utbyggnad av Preemraffs oljeraffinaderi i Lysekil, snabb omställning till stålproduktion utan kol och civil produktion som ersätter vapentillverkning.
• 100 procent förnybar energi, snabbast möjliga förbud mot bensin och diesel i nya fordon, samt en trafikomställning som stänger Bromma flygplats och ersätter inrikesflyget i Sydsverige och motorvägsbyggen med snabbtåg och avgiftsfri kollektivtrafik.
• Grön renovering med sikte på nollenergihus och en grön stadsplanering för att bygga bort bostadsbristen med bra, billiga och klimatsmarta hyresrätter kopplade till en kraftigt utbyggd kollektivtrafik.
• Grön omställning av jord- och skogsbruk, inklusive ekologiska stadsodlingar, och en omställning till reducerad köttkonsumtion.
• Socialisera banker och nyckelföretag som instrument för en demokratiskt planerad klimatomställning.


Climate Alarm: Systemförändring, inte klimatförändring 9 december

I samband med klimattoppmötet i polska Katowice kallar Climate Alarm till demonstration i Stockholm den 9 december kl 13.00 på Raoul Wallenbergs torg.
De ”uppmanar alla privatpersoner, miljörörelser och folkrörelser att komma till manifestationen med egna skyltar och banderoller med krav på saker som måste göras omedelbart eller mer långsiktigt. Låt oss sända en tydlig signal om att folket kräver åtgärder NU!”
Talare kommer att finnas från Jordens vänner, Flyglarm Arlanda, Fältbiologerna, Extinction Rebellion samt många flera.
Dessutom utlovas Rrriot Samba och andra kulturpunkter. Slut upp den 9 december!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!