Grönt ljus till välfärdspirater

2016-04-14 14:10:43

foto: Anders Löwdin
Ilmar Reepalu talar på kommunalpolitisk konferens 23 maj – Tekniska museet. Fotograf: Anders Löwdin

Istället för ett stopp på vinstuttagen efterlyser socialdemokraten Ilmar Reepalu, som efter regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet har fått uppdraget att utreda vinster i välfärden, ”en rimlig vinstnivå”.

– En del tolkar det som att alla vinster ska bort från välfärdsektorn. Men jag tolkar mina direktiv som att jag ska bedöma vad som är rimlig avkastning, sa Ilmar  Reepalu när han intervjuades av Sydsvenskan under den gångna helgen.

En avkastning (vinst) på tre procent kan enligt Reepalu anses som ”rimligt”. Det betyder fortsatt plundring av välfärden. Trots alla skandaler och trots att en klar majoritet i olika opinionsundersökningar har sagt nej till vinstuttagen. 

Även LO och flera medlemsförbund har på sina kongresser, trots ledningens motstånd, rest kravet på en nonprofitprincip inom välfärden. Men de kraven har fuskats bort eller tystats ner.

Sverige är unikt vad gäller de privata bolagens möjligheter att tjäna pengar på skattefinansierad välfärd. I inget annat land har de privata bolagen fått så fria händer att plundra den offentliga sektorn. Den så kal­lade marknaden har med politikernas hjälp slukat vård, omsorg och infrastruktur. Det är en verksamhet som kan beskrivas som en politiskt sanktionerad stöld av våra gemensamma resurser och pengar. 

De privata välfärdskoncernerna, som till stor del ägs av riskkapitalister, har med hjälp av skattepengar kunnat redovisa högre vinst än ”näringslivet” i övrigt, samtidigt som man ofta inte betalat en krona i skatt. De största vinsterna har de privata bolagen gjort på de mest utsatta – barn på behandlingshem, psykiskt sjuka och ensamkommande flyktingbarn. 

”Ensamkommande flyktingbarn är lysande affärer för riskkapitalbolaget IK:s bolag, Attendo. Attendos dotterbolag är en kassako – med tre gånger högre lönsamhet än snittet för börsbolag. Även Wallenbergägda Aleris tjänar pengar på flyktingbarnen”, skrev Svenska Dagbladet den 28 september 2015.

På tvärs med opinionen har de privata bolagens andel av välfärden fortsatt att växa. ”Kommuner och landstings köp av privat vård, skola och omsorg bara ökar. Förra året köpte de kärnverksamhet för 103 miljarder kronor och bolagens andel av välfärdskakan har aldrig varit större”, rapporterade Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) tidning Dagens Samhälle i oktober ifjol. 

Dagens Samhälle är en av vinstlobbyns många megafoner. Det är denna vinstlobby som Reepalu vill stryka medhårs med sitt utspel om ”rimliga vinstnivåer”. Men mycket vill ha mer. Vårdföretagarna säger sig välkomna ”tillnyktringen”, men betonar samtidigt att det är upp till bolagen att avgöra vad som är rimliga vinstnivåer. 

Med hänvisning till de privata bolagens reaktion och mot bakgrund av att vinstkramaralliansen har majoritet i riksdagen är det troligt att Reepalus utredning blir ett tomt dokument som endast vittnar om att kampen för en välfärd i offentlig regi utan vinstintresse måste drivas underifrån inom facken och i form av olika gräsrotsrörelser. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!