Gruvbolaget Northland mot konkurs?

2013-05-29 13:05:01
Den 24 maj stoppades driften vid Northlands järnmalms­gruva utanför Pajala. Bolaget, som är under rekonstruktion, hade återigen misslyckats med att säkra en långsiktig finansiering.
När detta skrivs (tisdagen den 28 maj) är konkursen mycket nära, även om Northland hävdar att en uppgörelse med nya ”investerare” är på gång.

Redan när Northlands kris avslöjades i januari betonade Offensiv situationens allvar. Bolaget hade under flera månader känt till att pengarna ­skulle ta slut utan att hitta nya finansiärer.
Northland är helt i händerna på kapitalistiska spekulanter som vill göra så stor vinst som möjligt med så liten risk som möjligt. I dagens kris med en högst osäker utveckling för gruvindustrin kräver de mycket höga räntor för att låna ut pengar till Northland, vilket i sin tur gör att de vinshungriga direktörerna bakom Northland inte får ihop en kalkyl som ger dem vinst (trots förluster har fem Northlandsdirektörer plockat ut 45 miljoner kronor ur bolaget 2009-2011).
En konkurs behöver inte betyda att verksamheten läggs ned. Andra intressenter kan köpa upp tillgångar­na och driva gruvan vidare, med ­lägre kostnader. Osäkerheten i världsekonomin gör dock att inget kan tas för givet.
Den kapitalistiska marknadens logik handlar nämligen inte om det finns behov av produkten eller om det redan finns en färdig gruva. Det handlar om att kapitalister kan göra tillräckligt stor vinst i förhållande till de pengar som de lägger in och den risk som de bedömer finns.

Rättvisepartiet Socialisterna/ Offensiv står:

  • Nej till att jobb och miljö läggs i händerna på spekulanter och finanshajar.
  • Förstatliga Pajala-gruvan och alla andra gruvtillgångar under demokratisk kontroll av de anställda och berörda fackförening­ar. Våra gemensamma naturtillgångar ska ägas gemensamt.
  • Investeringar i gruvor ska ske enligt en demokratiskt beslutad plan som tar hänsyn till människor och miljö och utgår från de verkliga behov som finns av mineraler, inte drivas av kortsiktig spekulation i malmpriser.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!