Gruvfacken stödjer protestdag 15/9

2009-05-20 12:38:44
Onsdag den 13 maj hade gruvfacken medlemsmöten. I Både Gällivare och Kiruna besöktes mötena av över 400 deltagare. LKAB har tryckt på för att få igenom lönesänkningar, men det är något som facken har sagt nej till. Både Gruvtolvan och Gruvfyran an­tog också det fackliga uppropet.

LKAB har tidigare indirekt hotat med att utan lönesänkningar väntar varsel. Men båda gruvfacken sa tidigt att det inte kommer att accepteras. Efter förhandlingar har man nu förhandlat fram ett avtal med företaget som innehåller vare sig lönesänkningar eller varsel. Den enda eftergiften är att man avstår en del av 2009 års löneökning.
Det centrala avtalet skulle ha gett gruvarbetarna 3,1 procents påslag från den 1 april. Det avstår man nu tills hösten. På båda medlemsmötena godkändes avtalet och möttes av app-låder från deltagarna.
– Vad gäller lönesänkningar har vi tidigt sagt att det är ingen väg att gå. Förslaget vi nu har förhandlat fram innehåller inget sådant. Vi känner oss nöjda, vi får också behålla våra yngre kamrater. Alla stora viktiga beslut an­tas på medlemsmöten. Vi förhandlar fram förslag, men det är medlemmar­na som tar besluten, säger Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran.

– Det blir inga varsel och inget Löfvenavtal. Det är en acceptabel uppgörelse. Vi delar på konsekvenserna av sommarstoppet och avstår en del av löneökningen 2009. Man kan säga att vi köper ledig tid eftersom vi får fyra veckor längre ledigt p g a sommarstoppet. Vad gäller uppropet ställde sig mötet helt bak­om det. Vi beslutade att jobba vidare för en protestdag 15 september, sa Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande.
– Vi antog det fackliga uppropet. Det behövs en paraplyorganisation som kan påverka regeringen att ta viktiga åtgärder. Ny infrastruktur och olika byggen är satsningar man behöver göra nu. Vi ser inget odemokratiskt i att ha en protestdag den 15 september, sa Tomas Nilsson.
– Det var självklart att ställa sig bakom uppropet. Det är hemskt när våra egna företrädare så fullständigt tappat sin verklighetsförankring. De­ras agerande har skapat en enorm diskussion och vrede bland folk på gol- vet. Hur ska de efter dessa skandaler kunna stå på barrikaderna eller kritisera direktörer och styrelseproffs?, sa Stig Starlind som är medlem i Gruvtolvans styrelse.
ArbetarInitiativet fanns på plats i både Gällivare och Kiruna och delade ut flygblad utanför mötena. Intresset för AI var stort.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!