Gruvstriden i Kallak fortsätter

2013-09-20 10:48:24
Lägret i Kallak är bortstädat, men kampen mot gruvspekulanterna fortsätter. I oktober planeras det en stor demonstration i Stockholm.

– Just nu pågår en utställning om kampen och motståndet. Den finns att se i Jokkmokk och kommer sedan vandra vidare till åtminstone Umeå och Stockholm, berättar Malin Norrby, som var en av de som försökte blockera riskkapitalisternas provbrytning i Kallak utanför Jokkmokk under sommaren.

Vilka effekter tycker du att protester­na har haft?
– Det går inte att säga ännu, det får vi se. Men jag hoppas att fler har blivit medvetna om vad som händer i världen. Och att det går att göra ­något åt det.
Den 23-26 oktober planeras det för flera dagar av protester i Stockholm, där gruvboomens effekt på miljö, ursprungsbefolkningen, lokal­samhället m m kommer att tas upp.
Rättvisepartiet Socialisterna behandlar också frågan under ­Socialism i Rörelse-seminarierna den 19 oktober i Luleå. Då kommer författaren och journalisten Arne Müller för att berätta om sin bok Smutsiga ­miljarder – den svenska gruvboomens baksida.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!