Haiti: Största protesterna sedan jordbävningen

2010-05-12 14:12:17
I måndags, den 10 maj, genomfördes de största politis­ka protesterna sedan jord- bävningen i Haiti med 2 000 på gatorna. President Preval anklagas för att göra för lite samt utnyttja katastrofen för att hålla sig kvar vid makten.

– Istället för att se efter människor, så kläckte han snabbt en plan för att gynna en liten grupp runt honom, bourgeoisien, säger den 29-åriga läraren Claudy Louis till nyhetsbyrån AP.
Bara några tusen av de miljontals människor som blev hemlösa i och med jordbävningen har fått någon typ av hjälp. Flera rapporterar om att hjälpen bara når de rika.
– Vi är ute på gatorna nu och sä­ger att nu får det vara slut på den här regeringen som knäcker våra kroppar, säger en av demonstranterna till Reuters.

Protesterna provocerades fram av presidentens utspel om att han kommer att stanna på sin post i ytterligare tre månader om valet skulle dröja på grund av omständigheterna. I demonstrationen syntes bilder på Aristi-de, den valda presidenten som 2004 tvingades i landsflykt p g a en USA-stödd kupp.
Framtiden för Haitis folk kan endast avgöras av ett organiserat alternativ till korrupta kapitalister, kupp- makare och högerpolitiker. Landets fattiga, arbetarklass, bönder och studenter måste organisera sin kamp i ett massparti för socialism.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!