Håller ut så länge det behövs

2017-04-05 17:49:33
Två månader efter ockupationens inledning är kampviljan obruten i Sollefteå. Det blev vi varse när vi ockuperade i lördags tillsammans med undersköterskan Marina och hennes döttrar, tonåriga Melanie och nioåriga Ammi.

Marina brukar ta två ockupationspass varje helg hon är ledig från sitt arbete inom hemtjänsten. Den här helgen kunde hon inte på söndagen så hon tog dubbla pass på lördagen i stället. Hon liksom övriga i Sollefteå är väl medveten om kampen i Dorotea och hur lång tid den tog. De är beredda att hålla ut så länge det behövs.
Engagemanget gäller inte bara ortsbor. Vi lämnade över stafettpinnen till ett par från Stockholm. De har en stuga i Sollefteåtrakten och ville göra en insats. När jag tittade i bokningspärmen såg jag fler ”utbölingar” som skrivit upp sig. I bokningspärmen fanns också idrottsklubbar, arbetsplatser och andra sammanslutningar. Medan vi satt där kom två personer in och satte upp sina namn på listorna.
Ockupationen gäller inte enbart BB:s vara eller inte vara, det gäller framtiden för hela sjukhuset. Akutkirurgin är nu nedlagd. Patienterna hänvisas till Sundsvall. Marina berättade om ett fall med en ung pojke som kom in till akutmottagningen med pungbråck. Jourhavande läkare ville operera men fick order om att inte göra det utan skicka pojken till Sundsvall. Läkaren trotsade ordern och opererade med motiveringen: ”Det är för långt till Sundsvall. Opereras han inte snarast kommer han aldrig att kunna få barn.” Den ordervägrande läkaren beordrade personalen: ”Du kan anestesi, du tar hand om det” o s v. tills han hade all behövlig personal. Som Marina sa: ”Det var tur att det var en läkare som kände till personalen och deras kompetenser.” Det är alltså inte bara BB utan mycket mer som står på spel. Förlorar man kampen om BB är risken att man förlorar ännu mer.
Sollefteå sjukhus betjänar ett stort glesbebyggt område med ca 15 000 invånare. Det är klart att det finns ett stort engagemang i bygden för BB och hela sjukhuset. När vi går funderar Marina på att beställa pizza för sig och döttrarna. En av pizzeriorna i staden bjuder ockupanterna på gratis pizza.
Kampen fortsätter. Under helgen hade Socialdemokraterna sin distriktskonferens i Härnösand. Dit hade en av ockupanternas två turnerande dockor sökt sig. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!