Halv seger för RS i Luleå fullmäktige

2008-12-17 17:43:53
På 2008 års sista kommunfullmäktige i Luleå tog Rättvisepartiet Socialisterna upp flera viktiga frågor. RS HBT-motion behandlades och frågan om arbetskläder och smittskydd inom vården diskuterades.

– Det är så här kommunledningens sparkrav slår. De anställda får inte arbetskläder och information om smittskydd. Det är brukarnas liv och per- sonalens hälsa som sätts på spel, sa Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialister­na (RS).
Rättvisepartiet Socialisterna hade redan inför kommunfullmäktigemötet vunnit en seger i och med att förslaget om att höja VA-taxan (Vatten och avlopp) mildrades, efter att RS påpekat att prognoserna för elpriset var inaktuella. Socialdemokraternas förslag ändrades från elva till åtta procents höjning, medan RS yrkade på att höjningen bara skulle ske med konsumentprisindex (inflationen).

Karin Wallmark var undertecknare till RS motion för HBT-personers (homo-, bi- och trans-) likabe- rättigande, som också behandlades. De viktigaste förslagen i motionen var:
  • Att kommunal personal ska få kompetens inom genus- och HBT-perspektiv, t ex genom RFSL.
  • Att kommunen garanterar att kurator eller skolsköterska finns tillgänglig på varje skola minst halva skoldagen.
  • Att kommunen bygger ut elevvården med kamrat-stödjare.
  • Alla skolors likabehandlingsplaner ska innehålla direktiv på hur sexism och homofobi ska motverkas.
  • Att allt materiel som berör sex och sexualitet inom undervisningen inven- teras i samråd med t ex RFSL.
Motionen bifölls i alla delar utom det som innebär en omedelbar kostnad, d v s skolsköterskor, kuratorer och kamratstödjare.
Nu måste motionen följas upp för att se till att det som beslutades verkligen verkställs samt organisera elever till kamp för en förbättrad elevvård.

Göran Thyni anförde RS interpellation (fråga) angående rutinerna för smittskydd inom kommunen till följd av äldreomsorgsverksamheten. Genom kontakter med personalen har vi fått reda på hur farligt avfall som cytostatika slängs bland hushålls­sopor och hur lokalvårdare utan skyddsutrustning tvingas städa ur lägenheter där det finns både blod- fläckar och kanyler.
Socialnämndens ordförande Eva Bergström låtsades som att det regna-de och hävdade att allt fungerade bra.
– Du säger att det fungerar, men hur ska det kunna fungera när det inte finns några rutiner? I hemtjänsten finns inte ens några speciella kärl för att ta hand om farligt avfall. Trots att Socialstyrelsen har kommit med nya föreskrifter med hårdare krav på basal hygien har socialnämnden beslutat att skjuta upp införandet av arbetskläder inom äldreomsorgen på grund av besparingskraven. Det visar att det i slutändan är majoriteten som är ansvarig för att brukare och personal utsätts för onödig risk, sa Göran Thyni (RS).

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!