Hameed al-Obaidi släpptes efter protester och EU-domstolens brev

2010-11-10 14:54:02
Hameed al-Obaidi, vars fall Offensiv har uppmärksammat tidigare, är nu släppt från förvar efter EU-domstolens uppmaning till Sverige om att inte tvångsutvisa irakier som sökt inhibition.

EU-domstolen skriver i ett brev till den svenska regeringen att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisning­en ställs in, ska få stanna i landet. Väldigt få irakier känner dock till brevet och samtidigt planeras fortsatta massavvisningar från Sverige.
– Hameed har varit helt rättslös från den dag han vägrade att samarbeta med svensk säkerhetspolis, sä­ger Signe Engström, medlem i Rätt- visepartiet Socialisterna i Luleå och Hameeds ombud.
Ett år efter att han anlänt till Sverige  kallades Hameed till ett möte med Säpo, som ville ha en irakier som kunde arbeta för dem och hålla koll på andra irakier. Hameed vägra­de och det tog inte lång tid innan han fick sitt första avslag.

Fram till i veckan satt Hameed Al-Obaidi inlåst på Flens förvarsenhet efter sex dygns isolering på Kronobergshäktet i Stockholm, där han in­te fick duscha utan handfängsel och ständigt hade någon som följde med honom in på toa.
Hade det inte varit för Hameeds högljudda protester hade han idag redan varit utvisad.
Rättvisepartiet Socialisterna har tagit upp Hameeds fall runt om i landet i Asylrörelsen i Norrbotten, Västsverige och Stockholm och med Irakiska Asylkommiteen i Malmö. Vi kräver att utvisningsbeslutet hävs. I väntan på detta vinner man nu tid efter EU-domstolens brev.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!