Hammarbadet åter hotat av nedläggning

2013-10-03 10:36:55


Från vänster: Abdul Wassil Atta, Nazer Salmn och Lennart Cromstedt.

Hammarbadet är på nytt hotat, Socialdemokraterna har via Anna Johansson bekräftat planerna på att stänga badet och gymmet, vilket har fått Hammarkullens befolkning att börja mobilisera.

På torsdag (3 oktober) bjuder Rättvisepartiet Socialisterna in till stormöte i Hammarkullens folkets hus kl 18.00 för att planera protester.
Hammarbadet är viktig ur flera synpunkter, inte minst för friskvård och simkunskap.
Hammarkullen har en gedigen tradition av protester. Tidigare har man räddat biblioteket och Mixgården.
Efter de uppmärksammade skottlossningarna har de boende samlats på stormöten och demonstrationer och formulerat sina krav på fler mötesplatser, arbete och bostad. Men de styrande S, V, MP planerar ­istället att stänga en av de få kvarvarande samlingsplatserna.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar nu till bildande av ett förorts­råd, valt av Hammarkullens befolkning, förankrat i alla folkgrupper, fö­reningar och arbetsplatser.
Ett råd som kan formulera ett för-ortsmanifest som för fram de boendes gemensamma krav och tar kamp för dem. Hammarbadet och dess gym kan bli den första stridsfrågan för att senare arbeta långsiktigt.

Kristofer Lundberg

”Påverkar simkunskapen negativt”

Offensiv har på nytt besökt personalen på Hammarbadet, för att lyssna till reaktionerna om ­beslutet om nedläggning av badet och gymmet.
– Besökarna är oroliga, men framförallt förbannade. Boende i området vill inte att man stänger, säger Lennart Cromstedt.
– Det är inte bra att ta bort en så viktig samlingsplats för ungdomarna. Vi har så mycket unga som tränar här dagligen, jag är rädd att de hittar på annat om gymet stänger, säger Abdul Wassil Atta och Nazer Salmn fyller i:
– De pratar om ekonomi, men en friskvårdsanläggning är mer än ekonomi. Det är den mänskliga vinsten man måste räkna, kommunen ska inte drivas som ett företag.

– Vi har kvinnosim en gång i veckan, all personal är kvinnor. Gym och bad är bara öppet för kvinnor, detta finns ingen annanstans i Göteborg, dessa kvinnor riskerar att inte fortsätta träna, säger Abdul.
– Om man skulle stänga ­påverkar det simkunskapen och friskvården negativt, säger Nazar.
Samtliga är överens om att de vill ha bättre information från de styrande. De får veta planerna via media, inte av beslutsfattare. Ingen av politikerna har besökt arbetsplatsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!