Hammarkullebor kräver makt och inflytande över kommande satsningar

2016-10-19 10:45:12
I Angeredförorten Hammarkullen i nordöstra Göteborg planeras nu renoveringar av 900 lägenheter samt nybyggnation av 100 lägenheter centralt på torget.

Hyresgästföreningen, som har tre aktiva lokalföreningar i området, har sedan de 900 lägenheterna kommunaliserades krävt makt och inflytande i processen.

Samtidigt har politiska och sociala rörelser länge kämpat för upprustning och ökad social service och hittat samarbetsformer mellan arbetsplatser och föreningar för att öka makten och inflytandet för civilsamhället. Bostadsbolaget har som ett resultat av detta utsett Hammarkullen till ett fokusområde och påbörjat en samverkan med andra kommunala bolag för utformningen av Hammarkullen. 

Mycket är på gång när det gäller bostäder, samlingsplatser och närområdet Hammarkullen, och utmaningen står i att ge befolkningen makten över processen.

I Rättvisepartiet Socialisternas ”Manifest för Hammarkullen”, som spridits i 3 000 exemplar i området, finns tydliga exempel och krav för de boende för att nå detta.

Manifestet är ett resultat av flera års arbete i området med lärdomar från tidigare strider som har vuxit fram ur möten och diskussioner med boenden och arbetsplatser.

Även Hyresgästföreningen arbetar aktivt för att ge hyresgästerna inflytande. Inför en workshop på Cafe Hammarkullen på lördag den 22 oktober som Bostadsbolaget organiserar har Hyresgästföreningen utbildat 10 ungdomar som har knackat dörr i området för att få hyresgäster att komma med i processen.

Hammarkullen står nu inför stora utmaningar. Den största utmaningen är för de boende att se till att de får verklig makt över vad som sker. Det kräver aktivt deltagande, inte bara på organiseradet av workshoppar, utan även mellan möten från dess att processen startar fram till färdigt resultat för att garantera att det som kommer fram underifrån tolkas rätt och utformas utifrån områdets behov.

Vi har redan sett varningar om vad som kan ske när andra än vi själva tolkar våra behov. Medan området kräver föreningshus med samlingsplatser samt lokaler till föreningar förlorar lokala föreningar sina kontor med argument om kommande föreningshus.

Stadsdelsförvaltningens tolkning av föreningshus är en samlingslokal där alla föreningar får boka in sig i likt en tvättstuga. 

Men detta är en omöjlighet för de föreningar som har en daglig verksamhet och försvårar för föreningslivet.

Risken finns därför också för att samma sak sker när det gäller renovering och nybyggnation. Området ställer krav utifrån våra behov, men någon annan tolkar vad det betyder.

Hyresgästföreningen följer därför utvecklingen noga och kräver att få vara med på alla nivåer, allt från hur frågorna formuleras till hur de tolkas och verkställs. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!