Hammarkullekarnevalen måste tillbaka till rötterna

2015-06-25 14:51:03

foto: Kristofer Lundberg
På grund av kommersialiseringen av karnevalen har många av föreningarna tvingats bort.

Hammarkullekarnevalen är Sveriges största karneval. I helgen firades den fyrtionde upplagan. Men folkfesten som tidigare år har samlat uppemot 40 000 personer är inte vad den en gång var. Tåget var mindre, publiken var färre och många föreningar har valt att inte delta.

Karnevalen är densamma, men själen är borta. Formen finns kvar, men innehållet har förändrats.

Successivt har föreningarna tvingats bort av kommersialiseringen. Få har råd med de utgifter som karnevalen för med sig. Vad som en gång var glädje och en inkomst är idag stress och en utgift för föreningarna.

Det lokala föreningslivet har inte möjlighet att konkurrera med stora etablerade matkedjor och bolag.

Samtidigt har föreningarna i området en efter en förlorat sina samlingsplatser och lokaler, vilket både försvårar det förberedande arbetet och tar död på den levande karnevalen som tidigare har pågått fram till småtimmarna.

Från arrangörernas håll fokuseras det mest på tivoli och marknad, som inbringar pengar. Men marknadsanpassning och kommersialisering har tagit död på karnevalens hjärta.

Det tydliggjordes av att årets upplaga var betydligt mindre än tidigare år. Föreningarna måste gå samman för att ta tillbaka karnevalen och gå tillbaka till rötterna.

Hammarkullekarnevalen behöver föreningarna, annars blir den endast en marknad och ett tivoli. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!