Hammarkullen reser sig igen

2018-11-07 11:35:51

foto: RS Göteborg
Hammarkullen och Sandeslätt har utfärdat många kamper och gång på gång visat att motstånd lönar sig.

Hundratals hyresgäster marscherade genom Hammarkullen mot ombildningar av 200 lägenheter i Sandeslätt den 6 november.

Sara Juaniquina Svensson, Hyresgästföreningen Angered öppnade demonstrationen med exempel från hur Rannebergen vann kampen mot utförsäljningar för ett år sedan.
Hyresgästföreningens regionordförande Kristofer Lundberg levererade en svidande kritik mot planerarna och en kraftig uppmaning till kamp och organisering.
– Hammarkullen är van vid lokal organisering, vi har gång på gång gått ut i protester mot nedskärningar, privatiseringar, och ombildning. Vi har genom folkliga protester räddat fritidsgård, bibliotek, skolor och badhus. Vi är beredda att göra den strid vi nu står inför till den mest omfattande i Hammarkullen någonsin, dundrade Kristofer Lundberg, och fortsatte:
– Förslaget har legat på bordet sedan i våras, men de valde att inte avslöja något för att det inte skulle störa valarbetet för det politiska etablissemanget. De var väl medvetna om att detta redan under valkampanjen skulle stoppas ur massiva protester.

Därefter spelade bandet Förbannade hyresgäster sin låt Alla ska kunna bo kvar. Bandet har vuxit fram ur stadens bostadspolitiska kamp mot Wallenstam på Vita Björn.
Ola Terlegård, ordförande i lokala Hyresgästföreningen Bredfjällsgatan-Gropens Gård, framförde en skarp poesi mot utförsäljningar:
– Billiga hyresrätter är en hotad art, som gärna jagas av en och annan moderat, ni säger att om byggandet ska ta fart, måste vi renovera köksluckor i 24 karat.
Christel Rosengren, ordförande för lokala hyresgästföreningen Mejram-Kapris i Lövgärdet var näst ut.
– Hammarkullen är en inspiration till den kamp vi nu tvingats till. Vi har själva inlett en strid för kommunalisering i Lövgärdet mot privata bostadsbolaget Victoria Park vars majoritetsägare nu är tyska kapitalister. Det är bara genom offensiv kamp vi kan vinna.
Amanda Peterson, anställd på Hyresgästföreningen gav en målande bild om hur det är att arbete i Hammarkullen och den känsla och samhörighet och kamp som präglar området.

Även Aisha Ali från Hyresgästföreningen läste en dikt om att leva bostadslös.
– Det är skillnad på bostad och hem, en soffa och ett hem, knack knack vem där sorg och besvär, knack knack vem där lögn och misär, hyra, el, lån, räkningar, försäkringar, vräkningar, verbala kräkningar. Svarta kontrakt, hyra i andra hand, härbergen för att ha tak för en natt.
Gerare Abdulaziz, ordförande lokala Hyresgästföreningen Östra Gårdsten, avslutade demonstrationen med en uppmaning till fortsatt organisering tills dess att Bostadsbolaget och politikerna backar.  

Hammarkullen visar att de vägrar gå med på att billiga hyresrätter ombildas till förmån för dyr nybyggnation, de är fast beslutna om att stoppa planerna på att ombilda de 200 hyresrätter till ägarlägenheter och vill visa vägen för övriga rörelsen om hur en effektiv kamp till försvar av hyresrätten kan organiseras.
Bostadsbristen är ett problem och måste byggas bort, historiska exempel visar på hur. Två gånger i landets historia, med start på 1940-talet, byggdes 850 000 lägenheter efter politiska beslut i riksdagen.
Att miljonprogrammet byggdes, också då efter politiska beslut och statliga ingripande och finansiering, är vad som behövs idag också vilket lyftes fram i demonstrationen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!