Hammarkullen reser sig mot våldet

2013-05-22 11:13:26
– Vårt krig är inte mot varan­dra utan mot fattigdom, arbetslöshet och bostadsbrist.
Med de orden öppnades Rättvisepartiet Socialisternas (RS) manifestation mot våldet och för trygghet i Hammarkullen.


Manifestationen utlystes som ett svar på det senaste i raden av våldsdåd i Hammarkullen.
250 hammarkullebor slöt upp med en dags mobilisering. Den samlade känslan i Hammarkullen är att nu är det nog.

–  Vi uppmanar alla
sidor att ­lägga ned vapnen, för hela områdets ­bästa, sa Amer Mohammed Ali, RS Hammarkullen, på demonstrationen på Hammarkulletorget i måndags.
– Vi måste stå enade som ett Hammarkullen, stå upp tillsammans oavsett varifrån vi kommer, sa Ah­med Farah från Somaliska föräldranätverket.
Hammarkulleborna gick på uppmaning av Rättvisepartiet Socialisterna samman och sa nej till våld, droger och kriminalitet och visade återigen upp vad Hammarkullen är känt för, en stridbar förort med gemenskap och solidaritet.

Minela Mahmutovic, ordförande RS Hammarkullen, avslutade manifestationen med att bjuda in alla till RS Street Basket Cup i Hammarkul­len, som kommer att inviga den basketplan som partiet håller på att rusta upp. Basketcupen är en del av RS satsning på Förortsåret 2013.
60 000 ungdomar i åldrarna 15-19 år är på väg ut på bostadsmarknaden samtidigt som många ungdomar flyttar in från andra regioner och utvecklingen går åt fel håll. 59 procent bodde år 2003 i egen bostad. Idag är siffran nere på 48 procent.
Rättvisepartiet Socialisterna ­säger: Bygg bort bostadsbristen. Det ­behövs ett nytt miljonprogram.
När miljonprogrammet byggdes handlade det om att bygga ett funge­rande samhälle med bostäder runt levande torg med fungerande lokal service.
Idag har den servicen skurits bort i tider av nedskärningar. Det behövs en ordentlig satsning på nybyggnation i de områden där bostadsbristen är som värst.
Renovera bostadsbeståndet! Det finns ett stort behov av upprustning och underhåll i miljonprogrammet. I dag finns det runt 650 000 lägenhe­ter som är i upprustningsbehov inom allmännyttan.

RS kämpar mot att hyresgästerna drabbas av standardsänkningar på grund av bristande underhåll, men även mot hyreshöjningarna vid reno­veringar.
Hyresgäster måste få mer inflytande över det egna boendet och sin närmiljö. Ett omfattande program för renovering och nybygnation kommer också att vara ett redskap för att få ner arbetslösheten, inte minst bland ungdomar.
RS Hammarkullen
RS Sandeslätt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!