Hammarkullen: RS-möte om Ches liv och kamp

2007-11-21 13:53:48
I söndags samlades 25 personer, såväl äldre som unga, i Hammarkullens Folkets hus för att delta på Rättvisepartiet Socialisternas möte om Che Guevara och om dagens Kuba.
Sten Axelsson Fisk inledde med att beskriva Che som en symbol i kampen mot imperialism och kapitalism och för rättvisa och internationell socialism. Det var en fängslande och levande inledning om Ches liv, mod, kamp och uppoffringar, men även om politiska brister och misstag som sedan kostade honom livet.
– Che isolerade sig till den lilla gerillan i Bolivia, när förutsättningarna var helt annorlunda än på Kuba, sa Patrik Hooghwinkel i den efterföljande diskussionen.
– När man talar om Kuba är det oftast skäggiga machomän som beskrivs, kvinnornas roll glöms ofta bort. Men det kubanska kvinnoförbundet, som startades som en utomstatlig organisation med 40 000 medlemmar, har spelat en otroligt viktig roll för att bryta upp fördomar och myter omkring sexuallivet, för att värna kvinnors reproduktiva hälsa och rätten till den egna kroppen och sexualiteten. Inte minst har de varit banbrytande för acceptansen av homosexualitet som en sexuell läggning, inte en avvikelse på Kuba, sa Linn Bensryd.
Mikael Bernardini beskrev hotet från USA imperialismen, och många frågor kom upp från åhörarna.
Till mötet var det 14 personer som inte var medlemmar i RS som kom. Många av dem var intresserade av att bli medlemmar.
Kristofer Lundberg avrundade mötet med att tala om vad som händer på Kuba idag. Han beskrev hur vi som socialister försvarar revolutionen och dess landvinningar, men samtidigt kämpar för socialistisk demokrati på Kuba.
Jimmy Lied

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!