Hammarkullen: Till försvar av lokala samlingsplatser

2015-03-04 14:17:47
Den 26 februari samlades uppemot 200 hammarkullebor på torget utanför Marias pizzeria för att protestera mot att verksamheten sparkas ut från lokalen och att Hammarkullen därmed förlorar en viktig mötesplats.

Kampviljan var hög under demonstrationen i Hammarkullen, nordöstra Göteborg. Johannes Lundberg, RS-medlem och en av initiativtagarna till protesten, var först ut av talarna:
– Detta är en viktig mötesplats för boende i Hammarkullen. Jag undrar varför boende från området inte har blivit tillfrågade om det här?
Reza Talebi (S), ordförande för Folkets hus i Hammakullen, var på plats för att svara på frågor. När Shorash Mekael, som jobbar på Marias, berättade att över 1 000 personer har skrivit på protestlistor mot uppsägningen tvingades han att ändra sin retorik.
– Jag ska ta tillbaka det här till min styrelse och diskutera det här.
GöteborgsLokaler, som äger huset, uppgav att de inte kunde komma till manifestationen, men annonserar istället för en informationsträff den 26 mars. Det kommer att bli ett viktigt möte för boende i Hammarkullen, där boende kan sätta press på kommunen och kräva demokratiskt inflytande i sitt område.

Det är ovanligt med ett sådant engagemang för en lokal pizzeria, men det handlar om mer än en pizzeria. Dels handlar det om att försvara det lilla utbud av lokal service som finns, dels om trygghet på torget och boendeinflytande.
Det är väldigt få som tror att Folkets hus, som står i hyresavtalet som hyresvärd, ligger bakom det här. Många tror att beslutet kommer från högre ort. Hammarkullen har en lång tradition av kamp som har utbildat de boende i social mobilisering och nätverkande. Folkets hus har många gånger varit med och stöttat kampen.
– Även om vi skulle förlora pizzerian så är det viktigt att vi kämpar. För vad tar de bort sen?, menar Diar Mekael, som jobbar med sin bror på Marias.
Ju längre Marias hålls öppet desto större möjligheter blir det för att rädda verksamheten. Marias har i skrivande stund betalat hyran ytterligare en månad trots att de skulle ha lämnat lokalen, men i sig kommer det inte att räcka, utan det kommer att behövas fortsatta protester och en mobilisering till mötet den 26 mars. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!