Hamn4an fortsätter kämpa mot arbetsgivare och byråkrater

2016-12-14 14:50:36

foto: Zahid Baloch
Hamn4an strejkade i november.

Hamnarbetarna förbereder för ny viktig kamp mot arbetsgivare och deras vänner inom Transportarbetareförbundet.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, Hamn4an, i Göteborg har sedan i våras varit i konflikt med arbetsgivaren APM Terminal. Senast ut var det punktstrejker kombinerat med övertidsblockad som fick en enorm effekt mot arbetsgivare och deras vänner. Konflikten är inte över och den 15 december kommer Hamn-4an att ha medlemsmöte och det finns tecken på att nya stridsåtgärder väntar.

Konflikten handlar i grunden om att arbetsgivaren vill avskaffa Hamnarbetarförbundet och dess inflytande. Arbetsgivaren vill ta bort skyddsombud, bestämma ett maximalt antal som får vara med på förhandlingar och vill enbart sluta kollektivavtal med Transportarbetarförbundet. Anledningen är att Hamnarbetarförbundet är ett demokratiskt och kämpande fack. Beslut fattas på medlemsmöten, representanter har samma levnadsvillkor som resten av medlemsbasen och Hamn4an representerar 85 procent av hamnarbetarna. Det är ett fack som ställer krav som förankrats hos medlemmarna.

Arbetsgivaren följde inte lagstiftningen om semester och föräldraledighet vilket blev tydligt under sommaren då de anställda inte fick besked om semester i god tid.

APM Terminal har fått stöd från Transportarbetarförbundet som har agerat som arbetsgivare under konflikten där Transports ordförande Lars Lindgren skev ett uttalande på engelska där han uppmanar fack internationellt att inte vidta sympatiåtgärder med Hamnarbetarförbundet. Det är bisarrt att Transport har mage att teckna kollektivavtal för arbetare som de inte representerar för att sen gå emot vad majoriteten beslutat. Transport har på det sättet öppet hamnat på samma sida som APM Terminal, Sveriges Hamnar och det kommunalt ägda Göteborgs hamn, mot hamnarbetarna.

Deras agerande handlar om en rädsla att LO-arbetare skulle se Hamnarbetarförbundet som ett föredöme och vilja demokratisera fackföreningsrörelsen. Det är också väldigt viktigt att så många som möjligt följer Hamn4an och vad nästa steg blir och visar sitt stöd. Ju större press det blir på APM Terminal och de som stödjer arbetsgivaren desto närmare seger kommer hamnarbetarna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!