Erik Helgesson från den stridbara Hamn4ans styrelse öppnade protesten innan kommunfullmäktige startade och ilskan låg i luften.
– Vi har försökt få till ett möte med politikerna i sex månader, vi har sökt en dialog och agerat för att få till en offentlig debatt om hamnens framtid, men vi har mötts av tystnad, varför? jo för de klarar inte av att vinna en debatt. Istället har de lagt locket på, konstaterade Erik.
En efter en gick de politiska representanterna in på mötet, utan att vilja stanna och tala med hamnarbetarna, många av den struntade även att ta hamnarbetarnas flygblad. I flygbladet radades argumenten mot en privatisering upp en efter en.
– I 20 år har de reaktionära EU försökt att privatisera hamnarna men stoppats av strejker och massdemonstrationer i alleuropeisk skala, nu är det sossarna i Göteborgs kommunfullmäktige som utan debatt genomför detta kuppartat, säger en arbetare på plats till Offensiv.
Den enda politiker som stannar till är Jan Hallberg (m) vice ordförande i kommunstyrelsen, han stannar då arbetarna näst intill stoppar honom. Efteråt konstaterar Erik Helgesson att Hallberg inte har en jävla aning om vad han tar beslut om.
– Det är skitsnack att påstå att stuveriverksamheten inte gått med vinst som Hallberg säger, konstaterade Erik i megafonen.
Tio minuter efter att kommunfullmäktigemötet startat avslutar Erik protesten och han är mäktigt förbannad.
– Den fårskock som gått in utan att vilja stanna och prata med oss kunde inte svara på en enda fråga, de har inga argument. De stannar inte om vi inte ställer oss i vägen för dem. Detta är inga fritidspolitiker, detta är maktens centrum för Göteborg stad och de vågar inte möta våra argument.
-Att borgarna vill sälja ut oss det har vi alltid vetat, men nu är det s och mp som gör det. De har ingen ideologisk grund till det, de har inga argument varför, men det är dom som gör det.
– Vi har stått här förr, vi har försökt. Men nästa gång får vi banne mig ställa oss i vägen för den här trappan, så dessa jävla nötter tvingas prata med oss, utropade Erik under hamnarbetarnas applåder.
En privatisering av hamnen måste mötas av strejker och en utåtriktad masskampanj, med stöd från andra fackliga och politiska organisationer för att tvinga kommunfullmäktige att riva upp beslutet. Det här borde nu diskuteras bland hamnarbetarna och andra som är beredda att stödja deras kamp och förstår hotet med privatiseringspolitiken.
Kristofer Lundberg
I Hamnarbetarnas flygblad fanns att läsa:
· Kommunen avhänder sig möjligheten att demokratiskt styra inriktning och prioriteringar inom Nordens största hamn. Inom den internationella hamnbranschen råder oligopol, och ingen av de internationella storspelare som tar över stuveriverksamheten kan förväntas beakta regionala eller nationella behov av arbetstillfällen eller industriell tillväxt.
· En privatisering av stuveriverksamheten i Göteborgs Hamn innebär stora risker. Det finns inga garantier för att någon av det fåtal enorma multinationella hamnkoncerner (Dubai Ports, kinesiska Hutchinson och danska Maersk) som tar över, kommer att prioritera Göteborg i sina transportkedjor. Varken omedelbart eller längre fram under de 25-åriga koncessionsavtalen. Istället kan staden få en tillbakaskjuten roll som understöd för andra nordeuropeiska hamnar inom koncernen.
· Förutsättningarna för bibehållen mångfald av anlöp försämras då de stora hamnkoncernerna tenderar att premiera egna eller nära anknutna rederijättar. I danska Århus, vår närmaste storkonkurrent på containersidan, tvingades kommunen bygga en ny, separat containerhamn efter att den kommunalägda hamnen sålts ut till Maersk. Konkurrerande rederier erbjöds helt enkelt inte service på samma villkor och hotade att annars sluta anlöpa staden.
· Investeringsbördan för nödvändig infrastruktur kan komma att kvarbli hos kommun och stat, samtidigt som vinster från stuveriverksamheten förs över till de internationella koncernerna. Detta är inte ett tänkt skräckscenario, utan just den tunga investeringsbördan var ett av huvudskälen till att Göteborgs kommun övertog stuveriverksamheten i hamnen från privata bolag 1985.
· Usla förutsättningar för fortsatta medvetna miljösatsningar i Göteborgs Hamn, när vinstmaximering blir hamnverksamhetens enda målsättning.
· Egen erfarenhet och färska exempel från övriga världen visar att köpslagan mellan olika stuveribolag på samma plats leder till revirtänkande och att viktiga samordningseffekter går förlorade. Dragkamp mellan stuveribolagen om utnyttjande av ytor, maskiner och annat är improduktivt. Detta anfördes också som orsak till att stuveriverksamheten i Göteborgs Hamn samlades under kommunal ägo 1985.
· Avsevärt sämre förutsättningar att flexibelt utnyttja personalstyrkan (som i dag har både utbildning och vana av att arbeta över hela hamnens verksamhetsområde) över hela hamnen innebär effektivitetsförluster.
· En medarbetarundersökning inom Göteborgs Hamn som offentliggjordes i år visade att 8 av 10 hamnanställda, såväl arbetare som tjänstemän, är motståndare till kommunstyrelsens planer på att privatisera stuveriverksamheten.