Hamnbolag använder ”blockadbryteri”

Hamnarbetarna i Århus hamn också inlett en blockad, säger Hamns Henrik Collvin (Foto: Mattias Bernhardsson).

Måndagen den 28 mars kl 11.00 inledde arbetare organiserade i Svenska Hamnarbetarförbundet en blockad mot ryska fartyg och varor i svenska hamnar. Inga fartyg med ryska varor på väg till eller från Ryssland kommer att lastas eller lossas.

Det har gått cirka två veckor sedan blockaden inleddes och redan har det fått konsekvenser. Ett fartyg lastat med bananer på väg till Sverige med ett ryskregisterat fartyg lossades i Helsingborgs hamn efter att ha fått väntat på redden utanför hamnen. 
Det var arbetare organiserade i Transportarbetarförbundet som tvingades att lossa lasten. De hade blivit hotade av hamnledningen att det ansågs vara arbetsvägran om man inte lossade lasten.
Hamnledningen i Helsingborg, men även i andra hamnar, försöker nu hitta vägar att gå förbi Hamnarbetarförbundets blockad. Hot om straff för arbetsvägran är ett sätt, att anlita oorganiserade arbetare är ett annat. Ett medvetet försök till ”blockadbryteri” för att tala klartext.
Offensiv har pratat med Henrik Collvin, ordförande för Hamns avdelning 30 i Malmö hamn:

Hur ser ni på det faktum att båtar i blockad lossas av besättningen själva eller via så kallad självlossning?
– Vi kan tyvärr inte göra så mycket i detta läge så länge som regeringen och EU inte fattar några beslut om att stoppa även ”självlossningen”. Just nu är ett fartyg lastat med rysk olja på väg till Malmö hamn för att lossa via en pump som kopplas till båten och kan därmed tömma den utan att någon hamnarbetare behövs. Det krävs bara en person från Malmö Hamn som övervakar processen.

Hur ser ni på att hamnarbetare organiserade i Transport lastar och lossar båtar som ni har satt i blockad?
– Det är olyckligt att detta har skett, bland annat i Helsingborgs hamn. Men det positiva är ändå att Transports förbundsledning beslutat att inleda blockad från och med den 1 maj. Speciellt eftersom att ledningen för Transport bara 3 dagar innan beslutet fattades hade bestämt sig för att inte inleda blockad. Men man tvingades vända 180 grader på grund av trycket underifrån från medlemmarna.

Vad händer framöver?
– Vi är i ständig kontakt med våra kollegor i Köpenhamns Hamn eftersom vi har samma ägare, Copenhagen Malmö Port (CMP). Dessutom har hamnarbetarna i Århus hamn också inlett en blockad.

Hamnarbetarförbundets blockad är ett exempel på hur kampen mot kriget kan föras. En stark antikrigsrörelse sprungen ur arbetarrörelsen och dess organisationer, styrd av arbetarna själva, måste nu byggas upp. Internationell kamp mot krig och militarism är viktigare än någonsin. Hamnarbetarförbundets blockad är ett praktiskt exempel på vad internationell solidaritet kan betyda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!