Hamnkonflikten: “Det här handlar om makt och inget annat”

2012-09-27 16:27:32
I natt trädde det landsomfattande blockadvarslet ikraft, efter att onsdagskvällen gått utan ett nytt medlarbud. Det betyder att Transport och Hamnarbetarförbundet tillsammans sätter stopp för arbetsgivarnas möjligheter att utnyttja övertid, nyanställningar, inhyrning och mertidsarbete.

Bakgrunden till varslet är hamnarbetsgivarnas krav på kontroll över arbetstiden – i deras första bud krävde de rätten att fritt förlägga arbetstiden mellan kl 8.00-18.00, att ta bort OB-tilläggen för dessa tider samt rätten att beordra övertid på alla schemalagda pass. Transport och Svenska Hamnarbetarförbundet (HF) har format en enad front och stridsåtgärderna är identiska. På tisdagen, den 25 september, kom det sista medlarbudet då man backat på just dessa krav. Istället lade man ett lägre lönebud än fackens krav. Budet var 765:-, för ett avtal på 14 månader. Facken beslutade gemensamt att hålla fast vid 774:- på 12 månader. Detta motsvarar 903:- på 14 månader.

– Arbetsgivarna går i strid för 138 kronor, säger Anders Gustafsson, Transport avdelning 2 till Offensiv. Han forsätter:

– Man försöker håna oss med ett extremt lågt bud, och man kan undra vad avsikten med detta är. För oss är det här en ideologisk fråga: vem är det som har makten över arbetstiden? Och det är en lika ideologisk fråga för arbetsgivarna och Svenskt Näringsliv.

Både HF och Transport bedömer att konflikten kommer bli ordentligt kännbar först i helgen eller i början av nästa vecka. Redan nu påverkas produktionen men eftersom hamnarna under varselveckan kunnat jobba undan större volymer så är effekterna än så länge begränsade.

– Än så länge förflyter det mesta lugnt. Vi har fått enstaka rapporter om överträdelser i gråzonen, till exempel verkstäder, men vad gäller stuveriet så har arbetsgivarna respekterat blockaden, säger Gustafsson.

– Just nu så avvaktar vi. Det har varit helt tyst från arbetsgivare och medlarna sedan i tisdags. Vårt bud ligger fast och det vet de, så bollen ligger hos dem.

– Det här handlar om makt och inget annat, säger mycket riktigt HF:s vice ordförande Peter Annerback i ett pressmeddelande.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger fullt stöd till hamnarbetarnas strid. Frågan om arbetstiden är av djup ideologisk vikt och lyfter upp en grundläggande maktfråga. Ska arbetarna genom facken kunna planera sin tid eller ska man överlåta den här makten till arbetsgivarnas godtycke? Att godta arbetsgivarnas ursprungliga bud vore att vrida klockan tillbaka till tiden innan fackliga framgångar som gett arbetare ett visst inflytande över sin arbetssituation. Provokationen från arbetsgivarna, med det låga lönebudet som svar på fackens rakryggade motstånd, förtjänar bara ett svar och det är stridsåtgärd.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!