Hamnstrejk i Hongkong

2013-04-11 08:23:43


Sedan slutet av mars har hamnarbetarna varit ute i strejk. Hongkongtidningen Apple Daily skrev på sin nätupplaga om protesten mot Hutchison, det bolag som både äger hamnen i Hongkong och är majoritetsägare i telebolaget 3, utanför 3:s butik på Kun

– Vi stödjer de strejkande hamnarbetarna i Hongkong!
Solidaritetsprotesten utanför 3:s butik på Kungsgatan i Stockholm fick stöd av två förbipasserande ungdomar från Hongkong, liksom av många andra.


Protesten har uppmärksammats även av media i Hongkong; ­Dagstidningen Apple publicerade både text och bild från Stockholm.
Även veckotidningen Arbetaren bevakade aktionen.
På protesten talade Zhang Shujie, som i höstas fick politisk asyl i Sveri­ge, Mattias Bernhardsson, kommun­fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna RS) i Haninge, samt Vincent Kolo från hemsidan chinaworker.info.
Ett 15-tal aktivister från ­Studenter mot rasism deltog också.
450 arbetare är sedan veckan före påsk ute i strejk vid världens tredje mest trafikerade största hamn i Hongkong.

Li Ka Shings bolag Hutchison, som äger hamnbolaget, äger även en majoritetsandel i telebolaget 3.
Li Ka Shing är världens åttonde rikaste person med en förmögenhet på 31 miljarder USA-dollar (198 miljarder kronor) i januari 2013, enligt Forbes. Han äger också Hongkongs näst största fastighetsbolag, plus detaljhandel, hotell, banker samt el- & vattenbolag.
Arbetarna kräver cirka 10 kronor i timmen i löneökning. Deras reallöner är lägre i dag än 1995.
Strejken handlar också om bemanningsföretag och underleverantörer, ett problem som exempelvis Byggnads strejkvarsel i Sverige handlade om.
Li Ka Shings bolag vägrar att förhandla, eftersom arbetarna hyrs in från underleverantörer. Flera avslöjanden under strejken har visat att dessa underleverantörer bara är en front för Li och hans imperium.

Strejken har stort stöd från andra arbetare och många ger bidrag till strejkfonden.
Även politiker och kapitalister förstår strejkens betydelse. De har använt domstolar för att tvinga bort arbetar­na från hamnområdet och försöker nu även få den stoppad genom att hota de strejkande med ­avskedanden.
RS systerorganisation i Hongkong, Socialist Action, deltar i stödarbetet för strejken och har samlat in motsva­rande 40 000 kronor till de strejkande.
chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!