Handels krav: minskat inhyrd personal – men inte på lagren

2010-02-17 15:21:09
Vad Handels benämner som sina hjärtefrågor i avtalsrörelsen är rätt till heltid, begränsade osäkra anställningar och hur arbetsgivarna får använda inhyrda. I detaljhandeln kräver Handels att högst 10 procent av arbetstimmar­na ska utföras av inhyrd personal. Men för lagren krävs ingen gräns centralt.

”På lagren är det större toppar än i butiker. Vi har bedömt att där kan man diskutera omfattningen”, förklarade Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren i Handelsnytt febru­ari 2010. Citatet följdes upp av kommentaren ”Det måste vara upp till ar- betsgivaren att bestämma i de enskil­da situationerna” av förhandlingschefen på Svensk Handel, Bo Cederlöf.
– Det går ju att göra scheman efter produktionen, säger Matti Holopainen i klubbstyrelsen på Lagena, som ett svar på det argumentet till Offensiv.

Majoriteten av artiklarna på Handelsanställdas förbunds hemsida gällande bemanningsföretag handlar om konflikten på lagret Lagena. Det var Lagenaarbetarnas vilda strejk i somras som satte frågan om bemanning i blixtbelysning och det är fackklubben på Lagena som fortfarande kämpar hårdast för rätten till fasta jobb. Offensiv ringde därför upp Jan Haataja på Handels förhandlingsenhet, och frågade varför man inte centralt kräver en begränsning av inhyrd personal på alla arbetsplatser.
– Det krävs lokala överenskommelser där man sätter egna gränser. På lagren har vi starka fackklubbar, men det finns inte alltid på små butiksplatser, svarade Jan Haataja.
– Men vi har ju inget att luta oss tillbaka på. Det spelar ju ingen roll hur stark fackklubben är om man kan kringgå LAS ändå, kommenterar Matti, som är menar att en fackklubb inte är stark utan rätt medel att slåss med.
– Men om dom lyckas utöka fackklubbarnas medbestämmande vad gäller bemanning är det en annan femma. Att vi har ett veto, säger Matti och understryker att då ska det synas konkret, det ska in i avtalet.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!