Handels pressat till lagerkonferens

2010-09-09 15:46:28
Handels förbundsstyrelse vägrar att riva upp avtalet, men har sett sig tvingad att gå med på ett nyckelkrav från 30 klubbordföranden vid landets största lagerarbetsplatser om att inkalla en särskild lagerkonferens i höst för att diskutera det heta missnöjet i bemanningsfrågan.

Brevskrivarna, varav många tillhörde undertecknarna av Jobbupproret mot bemanningsföretag och andra otrygga anställningar, sågade det mesta i vårens avtal. Missnöjet har varit så kompakt att till och med två av de fem representanterna i den lagerdelegation som godkänt avtalet undertecknat kravet att det ska rivas upp.
Hur het frågan varit visas av att brevskrivarna till och med hotat med konfliktåtgärder eller att rentav lämna förbundet. Nu tycks i alla fall många av dem nöja sig med att det blir en lagerkonferens, följt av en kongress till våren då krav lär ställas på ett särskilt avtalsfullmäktige som kontrolleras av lagerklubbarna själva.
– Jag är glad att man planerar en konferens. Det är ett sätt att komma till skott med problemet, säger Johnny Ahlgren, klubbordförande på Dagab i Jordbro där mellan 15 och 20 procent av arbetsstyrkan uppskattas vara inhyrd, till Handelsnytt.
Tommy Tillgren, andre ordförande i Handels, bedömer att bemanningsfrågan blir en het potatis även i nästa avtalsrörelse då kedjorna drar ned på sin personalavdelning och anställer via bemanningsföretag i stället.
Förbundsstyrelsen vägrar dock att gå med på lagerklubbarnas krav att bemanningsföretagen ska förbjudas.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!