Handels varslar om lagerstrejk mot Almega

2012-06-13 18:21:46
Handelsanställdas förbund har i avtalsrörelsens sista skälvande stund varslat om lagerstrejk mot arbetsgivarna i Almega från 21 juni. Förhandlingarna strandade på tisdagen sedan Almega vägrat att gå med på den kompromiss i bemanningsfrågan som arbetsgivarkollegorna i Svensk Handel har godtagit.

Varslet har enligt den ansvariga ombudsmannen Mikael Segel lagts sedan Almega efter de senaste veckornas förhandlingar vägrat att gå med på vad Handels kallar regler för ­ordning och reda vid anlitande av bemanningsföretag.

– De vill inte gå med på våra krav på lokala förhandlingar inför anlitandet av bemanningsföretag, nio ”pinnar” eller ”punkter” som till exempel gäller omfattning, arbetstider, lönekontroller och hur den fackliga informationen ska gå till. Det är regler som redan har accepterats i ­avtalet med Svensk Handel, säger Mikael Segel till Offensiv.
Enligt avtalet med Svensk ­Handel ska det också bli centrala förhandlingar om man inte kommer överens lokalt.

Det är som Offensiv redan har recenserat mest en fråga om att föra in ”trögheter” i hanteringen, som i ­alla fall tvingar arbetsgivarna att diskutera frågan med de lokala facken. Men inte ens det har alltså Almega gått med på.
Nu väntar närmast en kontakt med Medlingsinstitutet, men det här är en fråga som Handels knappast viker sig på.
– För Handels har bemanningsfrågan varit avtalsrörelsens allra viktigaste fråga, som har diskuterats hett både på Handels senaste kongress och på avtalskonferenserna, säger Mikael Segel.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!