Haninge: Nya privatiseringar inom vård och omsorg

2011-03-30 14:24:16
Nyligen invigdes Haninges första ”entreprenad” inom daglig verksamhet – privatisering av social omsorg. Moderaterna applåderade vård- företaget Carema Care som vann upphandlingen, det vill säga erbjöd sig driva verksamheten till lägst kostnad.

”Det ska bli spännande att se hur de utvecklar den här verksamheten”, sa Socialnämndens moderate ordförande Sven Gustavsson, som höll i jippot och lo­var fler privatiseringar inom vård och omsorg.
Caremas historia visar dock att det inte kommer som någon överraskning. I likhet med andra riskkapitalistägda företag som är inriktade på att göra vinster går historien igen med neddragning­ar på personalen och snålande på de äldre.

Från socialdemokratin i Haninge kommer det ingen opposition, snarare applåder.
”Sätt punkt för debatten om vinster i välfärden och låt kapitalisterna göra jobbet” skrev oppositionsrådet Robert Noord (S) och rapportförfattaren för tankesmedjan Urban (S) Magnus Sundberg på SvD:s Brännpunkt i förra veckan.
Högerpolitiken har slagit hårt mot vården både under borgerliga och socialdemokratiska styren. Privatiseringen av apoteken har lett till stora prisökningar, ”Vårdval Stockholm” slog ut för-orternas vårdcentraler och ständiga nedskärningar i landstingen är vardag.

Vård och omsorg är en rättighet, inte en handelsvara. Det behövs ett vårduppror av anställda, anhöriga och brukare som sätter ner foten och vägrar subventionera fåtalets vinster på vår allas bekostnad.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!