Haninge: Skolstrejk 7 mars

2007-02-28 12:40:08
”Kampen är inte över”. Så inleds flygbladet som elever på Dalarö skola delar ut inför skolstrejken och demonstrationen den 7 mars mot nedskärningarna på upp emot 60 miljoner kronor i skola och förskola i Haninge kommun.

Den 20 februari hade Elevkampanjen tillsammans med föräldrarnätverket i Haninge en demonstration med 400 protesterande. Lärare som hade tagit med sig sina klasser, föräldrar, mor- och farföräldrar och andra Haningebor hade samlats för att pressa politikerna innan Barn- och Utbildningsnämndens möte.

Undanflykter

De borgerliga politikerna kom med ursäkter och undanflykter på presskonferensen som hölls två timmar innan mötet. Där sa man att man ”bara” skulle skära ner med hälften, alltså avskeda 120 anställda istället för 240, några siffror ville man inte uppge. På nämndmötet beslutades att för att hålla sig inom budgetramarna för 2007 så ska man genomföra nedskärningar i skola och förskola. Totalt så är det ett underskott på cirka 40 miljoner kronor i nämnden. Förslaget till kommunfullmäktige är att tillföra 15 miljoner av de 17,5 miljoner kronor som man har räknat fel på tidigare, men de ska sedan betalas tillbaka innan årsskiftet 2009/2010. Resten av pengarna ska skäras ned under år 2007.

Komvux och förskola

Man beslutade också att skära ned inom Centrumvux med 5,5 miljoner kronor, att begränsa vistelsetiden på förskolan för barn vars föräldrar är arbetssökande eller föräldralediga till 25 timmar i veckan och att minska den centrala administrationen med 15-20 procent.
Enligt rapporter ifrån BRIS respektive Rädda Barnen så är Haninge en av de kommuner som satsar minst på skolor och förskolor i landet. De borgerliga partierna lovade vitt och brett i valet att man skulle satsa på skolorna i Haninge, att man nu skulle ta sig upp på genomsnittsnivån för resten av landet. Haninge kommun har en barnfattigdom på 14,3 procent och hamnar då på plats 244 av landets 290 kommuner. Nu slår man undan benen på barn och ungdomar i Haninge igen.
Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen mobiliserar nu tillsammans med föräldrar till en ny demonstration den 7 mars och uppmanar till skolstrejk emot nedskärningarna.
Efter att för två år sedan ha vunnit kampen mot skollunchavgifterna på gymnasierna i Haninge just genom skolstrejker, demonstrationer och en bojkottskampanj, kan vi även vinna den här kampen.
Haninge kommun gjorde under 2006 ett överskott på strax under 100 miljoner kronor. Även år 2007 finns det ett budgeterat överskott på cirka 60 miljoner kronor. Borgarna tillsammans med miljöpartiet, som styr i Haninge, anser att ”budget i balans” och ”budgetdisciplin” är viktigare än elevers utbildning och framtid.

Överskottet till behoven!

Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna kräver att överskottet ska användas för att täcka de behov som finns i skolor och förskolor i Haninge.
Lina Thörnblom,
ordförande Elevkampanjen och kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!