Haninge – under marknadens diktatur

2006-08-11 19:20:07
Socialdemokraterna, folkpartiet och moderaterna ruinerade Haninge under 1980- och 90-talet. Deras politik och dyra fiaskon ledde till att 2 000 kommunala jobb försvann, skatter och avgifter höjdes.

År 1986 inleddes en stor ombyggnad av Haningehems bostadsbestånd i Brandbergen och Valla. Anledningen var att de styrande ville tvätta bort Brandbergens negativa rykte genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Resultatet blev Formatorskandalen.
Haningehem gav förvaltningsbolaget Formator i uppdrag att genomföra ombyggnationerna. Pengarna började rulla okontrollerat och politikerna i styrelsen gjorde inget. Projektet, som från början skulle kosta 919 miljoner kronor, kostade till slut 3 100 miljoner kronor. Ombyggnaden blev 20 procent dyrare än om man hade byggt helt nya hus!

Smäll på två miljarder

Kommunen fick ta smällen på två miljarder och Sveriges första kommunala konkurs var nära.
Staten gick in och tog över de kommunala bostadsbolagen, vilka var värderade till en miljard. Därutöver lånade man kommunen ytterligare 350 miljoner kronor.

Haninge tvångsförvaltas

Bankerna lånade ut 700 miljoner kronor, men ställde som krav att kommunen skulle styras av en koalition av m, fp och s (samma partier som varit ansvariga för alla skandaler) fram till 1997 – oavsett vem som vann valet! I låneavtalen fanns t o m en klausul om att politikerna måste vara eniga.
Att Haninge än idag styrs av s och fp är ett levande monument över marknadens diktatur. De enorma nedskärningarna under 1990-talet sätter fortfarande sina spår.
Haninge är bland de kommuner som satsar minst per barn i barnomsorgen, per elev i skolan och per invånare på kulturen.
Trots detta är inte skrytbyggenas tid över.

Dyrt kulturhus

Det nya kulturhuset kostar långt mer än det smakar (96 miljoner kronor exklusive inredning) och ombyggnaden av Fredrika Bremer går på så mycket som 216 miljoner kronor.
Rättvisepartiet Socialisterna är förstås för både ett nytt bibliotek och att gymnasieskolan byggs om.
Men kommunens tidigare historia visar att det inte går att lita på de etablerade politikerna när de drar sitt mantra om att ”det finns inga pengar”.
Årligen har Haninge betalat tio-tals miljoner för bostadsskandalen.
Rättvisepatiet Socialisterna säger: Låt bolagen städa efter sig själva. Bankerna behöver inte mer pengar – avskriv skulderna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!