Haningemoderater än mer rasistiska

2016-11-30 13:26:16


Illustration: RS Haninge

Moderaterna i Haninge har anammat Sverigedemokraternas politik och nu även retorik. I Haninge har M delat ut flygblad där man hetsar mot flyktingboenden.


Haningemoderaterna har delat ut flygblad i alla kommundelar där man på kartor har markerat ut var temporära flyktingboenden planeras ligga. Man uppmanar till att ”så många invånare som möjligt protesterar mot planerna”.

Starka paralleller kan dras till Sverigedemokraternas liknande flygbladsutdelningar i Skåne förra året som sedan följdes av närmare 50 brandattentat mot planerade flyktingboenden.

I maj tidigare i år kastades en brandbomb in i på en tomt till ett planerat HVB-hem i Tungelsta i södra Haninge. Någon hade även lagt fläskkotletter på brevlådan. Veckorna innan hade Sverigedemokraterna delat ut flygblad till Tungelstaborna. ”SD Haninge kommer att göra allt i vår förmåga för att hindra öppnandet av nya boenden för ensamkommande”, skrev man.

Även Moderaterna hade innan händelsen sagt att man motsatte sig fler flyktingboenden i kommunen för att ”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i”.

I Moderaternas senaste flygblad står att läsa: ”Kommunen har bidragit med boende till 120 flyktingar och nu får Migrationsverket vänta eller placera flyktingar i kommuner där det finns bostäder.” M ger sken av att det är formen av de knappt 400 temporära bostäderna som ska byggas som är problemet. Att det inte är värdigt med ”baracker”. Att det redan finns flertalet liknande ungdomsbostäder är inget som Moderaterna har rasat emot.

Bostadsbristen är ett problem i hela Stockholm. Men det är inte flyktingarnas fel. De senaste tio åren har det skett en snabb utförsäljning av allmännyttiga bostäder. De bostäder som byggs är antingen bostadsrätter eller privata hyresrätter där hyran är för hög för de som idag står utan bostad. Det sker lyxrenoveringar i förorterna, även i Haninge, vilket leder till att människor inte har råd att bo kvar.

Moderaterna i Haninge påstår att flyktingar kommer att få gå före i bostadskön. Det är falskt. Moderaterna vet att kommunen redan har avtal med Haninge Bostäder om ett antal tillfälliga övergångslägenheter som används av Socialtjänsten. Att låta folk tro att det handlar om ”förtur” är bara ett rasistiskt försök att ställa grupper mot varandra.

Det är inte idealt med tillfälliga bostadslösningar för någon. Rättvisepartiet Socialisterna har under alla de tio år vi har suttit i fullmäktige i Haninge krävt att det behövs fler, billiga hyresrätter. Nu har läget blivit akut och de människor som har flytt hit måste få stanna. På det senaste kommunstyrelsemötet föreslog Moderaterna att Haninge kommun ska meddela Migrationsverket att man vägrar att ta emot fler flyktingar – alltså att bryta mot den nya lag som infördes den 1 mars 2016 eftersom vissa (läs moderatstyrda) kommuner redan har vägrat detta.

Det är en oroväckande utveckling vi ser i Haninge. Moderata kommunpolitiker använder, likt SD,  begrepp som ”åsiktskorridor” och deklarerar öppet på sina Facebooksidor att man kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Den moderata och rasistiska uppviglingen måste bemötas med antirasism och gemensam kamp för fler bostäder och en återuppbyggd välfärd. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!