Haninges unga: ”Vi låter oss inte tystas”

2015-03-05 09:43:37

foto: Anna Belstock
Pressen mot Haninges kulturslakt blir allt större.

Den 25 februari demonstrerade ett fyrtiotal aktiva i Haninges kultur- och fritidsliv under parollen ”Stoppa kulturslakten”. Det nya kommunstyret (S, MP och C) vill skära ned 11 miljoner kronor i kultur- och fritidsnämnden, bland annat genom att stänga ungdomens hus Lakeside vid sjön Rudan i Handen samt splittra upp och flytta verksamheterna till andra platser.

Politikerna vill också riva fritidsgården Åbygården i Västerhaninge, en 93 år gammal villa, som ska ersättas med mycket mindre lokaler. Detta trots att Åbygården har 800 besökare i veckan. På kommunfullmäktige i måndags togs däremot ett första backande steg och Mehmet Coksührer (mp) sa att inget beslut än är fattat.
Demonstrationen samlades på Poseidons torg och marscherade iväg till kommunhuset för att sätta press på politikerna strax innan kultur- och fritidsnämndens möte skulle inledas. Cassandra Bergström och Linnea Björnberg, två av initiativtagarna till kampanjen, talade på demonstrationen:

– Politikerna i Haninge säger sig vara så stolta över ungdomsinflytandet, men struntar fullkomligt i att faktiskt lyssna på ungdomarna.
Beslut som rör Lakeside ska diskuteras med ungdomsrådet – detta har inte gjorts. Politikerna säger sig värna om demokrati, men agerar i verkligheten fullständigt odemokratiskt. Nu får det vara nog! Se längre än er mandatperiod!
Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) synade de styrande politikernas argument:
– Haninges styrande politiker hävdar att det inte finns några pengar, men kommunen gjorde ett överskott på omkring 74 miljoner kronor förra året. Kultur- och fritidsnämnden gjorde ett överskott på 1 miljon kronor. Det är inget annat än lögner och bedrägeri från politikernas sida.
– Vi säger att istället för att skära ned, splittra upp och förflytta kultur- och fritidsverksamheter bör man satsa på och vidareutveckla verksamheterna.

När demonstrationen sedan tågade mot kommunhuset skanderades det talkörer som ”Rädda Lakeside!”, ”Vi vill ha papper, vi vill ha bevis!” och ”Stoppa kulturslakten!”.
Beslutet om att flytta Lakeside har inte fattats i laga ordning. Det finns inga beslutsunderlag och ingen beslutspunkt i varken nämnden eller i kommunfullmäktige – bara en brödtextformulering som har smugit sig in i nämndens strategi och budget för år 2015.
Väl på plats utanför kommunhuset var tanken att politikerna i kultur- och fritidsnämnden skulle få möjlighet att möta kultur- och fritidslivet i Haninge samt ställas till svars, men istället för att komma ut tittade de skamset ut genom fönstret. ”Fegisar! Hycklare!”, skanderade demonstrationen.
Utöver RS, som deltar i kampanjen, kom Kristdemokraterna ut och meddelade att de är motståndare till att flytta Lakeside.

Linn Hedberg, en av initiativtagarna till kampanjen och verksam i Ormprojektet, var en av dem som tog till orda utanför kommunhuset:
– Politikerna borde skämmas! De vägrar se vilken otroligt viktig verksamhet Lakeside och Ormprojektet är. Att de ens säger sig representera kultur och fritid är inget annat än en skandal. Vi låter oss inte tystas! Vi kommer att fortsätta organisera kamp för att rädda Lakeside.
Flera andra tal hölls också utanför kommunhuset av aktiva i kampanjen och RoJ-teatern. Trots att ingen av de styrande partierna kom ut kan ingen i kommunhuset ha undgått att höra kampanjens högljudda budskap: Skär inte ned på den livsviktiga och absolut nödvändiga kultur- och fritidsverksamheten i Haninge.
På måndagens kommunfullmäktige den 2 mars fortsatte de styrande att hävda att ett beslut redan är fattat och att inget kan göras, trots att så inte är fallet. Politikernas maktfullkomlighet och deras lögner och bedrägerier måste avslöjas och pressen samt kampen mot dem måste nu fortsätta och trappas upp.

Demonstrationen gav ny energi och kraft till kampanjen, och kampen kommer att fortsätta för att bringa till stånd ett slut på de styrande politikernas vansinniga nedskärningar. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!