”Har något på gång”

2016-02-24 11:42:02
Det tog mindre än ett halvår innan den före detta överbefälhavaren  Sverker Göranson gick till en annan del av det så kallade försvaret – vapenfabriken Saab.

Från den 1 april kan Sverker Göranson titulera sig rådgivare åt försvarskoncernen Saab i USA med uppgift att sälja granatgevär och högteknologiskt kamouflagenät till den amerikanska militären.

Det var den 1 oktober ifjol som Sverker Göransson slutade som överbefälhavare. Innan ville han inte säga varför. Men i en radiointervju lät han ana att han hade något på gång:

– Det är rätt tid. Samtidigt måste jag vara lite egoist, för vill jag kunna göra något annat framöver ett tag är det dags, sade han till P4 Extra i maj 2015.

Att före detta politiker och höga officerare går till näringslivet i allmänhet och vapenindustrin i synnerhet är mer än vanligt.

Bakom Saudiaffären stod inte minst den socialdemokratiske statssekreteraren Jonas Hjelm och den förre flygvapenchefen Kent Harrskog. Under S-regeringen skulle de båda förhandla fram det slutliga vapenavtalet. När Alliansen sedan vann valet 2006 anställdes de båda av Saab för att göra samma jobb – nu med högre lön.

Här, liksom i många andra fall, är det ingen skillnad mellan partierna. När Svenska Dagbladet år 2012 granskade vad som hade hänt med Göran Perssons alla S-ministrar blev resultatet: ”Nästan en tredjedel av Göran Perssons statsråd, 13 av 45, sitter numera i bolagsstyrelser eller driver egna företag.”

Fredrik Reinfeldts ministrar har gjort samma sak. Göran Hägglund (KD), som var Reinfeldts socialminister, jobbar numera för Investorägda Aleris. Wallenbergarnas Investor har som sin chefslobbyist Stefan Stern som har tillhört S-toppen. Den förre finansministern Anders Borg (M) har sålt sig till Kinnevik och Millicom. Han gör alltså som den förre näringsministern Björn Rosengren (S) som länge jobbade som rådgivare åt Kinnevik eftersom även ”en socialdemokrat ska kunna tjäna lite pengar”. Den tidigare finansmarknadsminister Peter Norman, också han moderat, ska bli styrelseledamot i Swedbank, vars styrelseordförande heter Anders Sundström, som tidigare har varit S-minister.

Efter att ha tjänat storbolagen i regering och departement väntar välavlönade jobb eller styrelseuppdrag i ”näringslivet”. Korruption är bara förnamnet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!