Hård strid om nytt huvudavtal LO/PTK – Svenskt Näringsliv

2009-03-11 23:16:34
Upproren mot IF Metalls lönesänk­ningsavtal och LO/PTK:s svek i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal växer i hela landet, från Kiruna och Malmberget i norr till Stockholm och Göteborg i Mellansverige och Figeholm och Malmö i söder.
”Vi manar till kamp mot huvudavtalet” lyder rubriken i veckans LO-Tidningen på uppropet från Pappers avdelning 86 vid ABB i Figeholm, som nu har undertecknats av ett 50-tal fackliga profiler från allt fler lokala LO-fack i framförallt södra Sverige.
”Svensk fackföreningsrörelse är utsatt för attacker utan motstycke i historien”, enligt ett annat upprop mot huvudavtalet som utarbetats av förtroendevalda i Stockholmsavdelningarna av Grafikerna, Seko, Elektri-kerna, Transport och Byggnads, som i flera år har samarbetat för att bevaka den så kallade Arbetsorätten tillsammans med arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.

De tre attacker som listas i uppropet från Stockholm är IF Metalls krisavtal, som säljer ut ”kollektivtalets huvudprincip” att inte sänka lönen och konkurrera med lön, öppningen för lönedumpning i EU:s Vaxholmsdom och LO/PTK:s föreslagna försämringar av konflikt- och förhand- lingsrätten i ett nytt huvudavtal.
De fackliga IF Metall-, LO- och PTK-topparnas svekfulla huvudroll är uppenbar i alla dessa fall, dels ge­nom sin totala ovilja att ta strid mot Vaxholmsdomen (liksom deras tidigare passivitet inför attacken på a-kassan) och dels genom sitt direkta an- svar i de två andra var för sig minst li­ka allvarliga attackerna.

Trots att inga andra LO-förbund än IF Metall ännu har ställt upp på lönesänkningar genom att korta den ordinarie arbetstiden vädrar arbetsgivare i en rad branscher nu morgonluft för krav på nya eftergifter när landet nu allt snabbare kanar mot massarbetslöshet. Förslaget om ett kommunalt lönestopp från det centerpartistiska kommunalrådet i Älmhult är bara en första stormsvala i den kommunala sektorn.

Samtidigt kan regeringen nöjt smita undan sitt eget ansvar i skydd av IF Metalls beredskap att låta medlemmarna betala krisen och LO/ PTK:s beredskap att sätta grimma på hela avtalsrörelsen i utbyte mot några billiga förändringar i trygghetssystemet.
Detta innebär ett sabotage som fungerar direkt avmobiliserande för varje allvarlig kamp mot kapitalisternas och högerregeringens krispolitik, som då också måste ske i strid mot även de fackliga ledningarna.
Det upprop mot huvudavtalet som har dragits igång av Pappers i Figeholm tar också strid för en annan typ av demokratiska och kämpande fack.
– Våra medlemmar är mycket upprörda och testade genom strejken 2005 sympatistrejkens betydelse. Många förstår att det är mycket allvarliga grejer att begränsa konflikträtten. De reagerar också mot att det in- te förs en offentlig diskussion om vad som pågår, mot att allt sker bakom lyckta dörrar, säger Pappersavdelning-ens ordförande Dennis Bäckman till Offensiv.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!