Hårda domar mot strejkande oljearbetare

2012-06-13 16:27:08
Enligt uppgift hade trupper slagit en järnring runt Zhana­ozen i samband med att domarna föll mot de strejkande oljearbetarna och deras anhängare den 8 juni. Straffen var hårda, från 3 till 7 års fängelse för flera av de strejkande.
Efter domarna planeras nya protester i Zhanaozen och Aktau.

Endast 3 av de 37 frikändes. 21 av de åtalade dömdes  antingen till 2 eller 3 års fängelse, men för en del handlar det om en villkorlig dom. 13 av de dömda får fängelsestraff och Roza Tuletaeva dömdes till 7 års fängelse.
Roza, mor till tre barn, var en av de ledande aktivisterna i oljestrejken.
Hon berättade under rättegången  om hur hon nästan kvävdes när ­påsar sattes över huvudet under förhören. Då blev hon också slagen med järnrör och utsattes för upprepande grova kränkningar.

I media har det påståtts att det var kravaller startade av de sedan sju månader strejkande oljearbetarna som bar ansvaret för massakern den 16 december i fjol.
Men inga försök i världen kan dölja de styrandes ansvar.
Oljearbetarna hade planerat en fredlig demonstration till den 16 december (Kazakstans nationaldag).
Vid rättegången vittnade en hög polischef om hur han tillsammans med tungt beväpnade säkerhetsstyrkor beordrats till Zhanaozen den 14 december.
Videoupptagningar visar hur polisen skjuter mot obeväpnade och fredliga demonstranter. Regeringen medger att 15 personer dödades, men inga åtal har riktats mot inrikesministern, som har erkänt att det var han som gav order om att öppna eld.
För att skydda regimen valde riksåklagaren att ställa några poliser och lokala myndighetspersoner inför rätta. Dessa personer var utan tvekan medskyldiga, men mycket högre upp finns de som beordrade och planera­de denna kriminella handling som kostade 70 människors liv.

Samtidigt med domarna kommer nya rapporter om arresteringar och tortyr. Tillsammans med ytterligare 15 strejkande och sympatisörer, kommer ledarna för oppositionspartiet Almega sannolikt att åtalas för ”anstiftan till socialt missnöje”. Blir de dömda riskerar de uppemot tolv års fängelse.
Den nya arresteringsvågen är myndigheternas svar på de nya strejker och protester som planeras i Zhanaozen med omnejd.
campaignkazakhstan.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!