Hbt-kampen som bortblåst under Prideveckan

2013-06-05 13:30:02
Hbt-kampen som bortblåst under Prideveckan
I två veckor har regnbågs­flaggorna vajat i vinden i försommarens soliga Göteborg. Hbtq-festivalen var tillbaka i staden och i år gick det under namnet West Pride.

På plats i Bältespännarparken fick alla vara med; de etablerade partierna på högerflanken ­stoltserade med sina tält och nytryckta skyltar med partisymbolen ­passande nog gjord i regnbågsfärger. Polisen hade kört upp en av sina bussar på gräset som de veckorna innan jagat ut flyktingar ur landet med och den vindruta som de tidigare dekorerat med asylaktivis­ter var nu prydd med en Pride­flagga. Det kan inte annat sägas än att det vilade en provocerande stämning över den annars så viktiga och gemytliga Pridefestivalen. Det handlade inte längre bara om hbt-kamp.
Men på mötesplatsen The Rest på kvinnofolkhögskolan ­skapades en alternativ Pridefestival.
Arrangörerna menade att ­Pridefestivalen saknar politisk sprängkraft och behöver ta ­ansvar för maktordningar och ge utrym­me åt fler röster.
De anordnade bland annat panelsamtal för att diskutera hbt-kamp och intersektionalitet.
Rättvisepartiet Socialisterna höll ett möte under temat ”Socialisters roll i den globala kampen för hbt-rättigheter” och var på plats utanför festivalområdet för att uppmärksamma hbt-flyktingars situation såväl nationellt som internationellt.

Under festivalens sista dag gick traditionsenligt Regnbågsparaden av stapeln och som även i år gick från Operan och sträckte sig längs med Avenyn och hela vägen till Liseberg. 70 000 åskådare kunde se det färgsprakande pärlband av 15 000 människor som spelade musik, dansade och hyllade mångfalden. Det rådde en fantastisk stämning i paraden som fyllde Göteborgs gator, men den tystnad som råder på årets 364 andra dagar är ­oroväckande.
Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!