Hbt-rörelsen rasar mot Obama

2009-08-12 16:15:32
Marschen för Jämlikhet har ett enkelt krav: Full jämlikhet inför lagen för alla homo-, bi- och transsexuella i alla 50 stater.
Trots framsteg de senaste 40 åren, möter hbt-personer i USA ett enormt förtryck. Men de senaste månaderna har ett uppsving i självförtroendet hos hbt-aktivister visats, parallellt med en växande otålighet över det politiska etablissemangets förvägran av lika rättigheter.
Många uppmuntrades av det massiva, spontana stöd för hbt-rättigheter den 15 november i fjol. 130 000 människor i över 200 städer demonstrerade mot att Proposition 8, som förbjuder samkönade äktenskap, gick igenom i Kaliforniern.
Sedan dess har New Hampshire, Vermont, Maine och Iowa legaliserat samkönade äktenskap. Tillsammans med Conneticut och Massachusetts, är samkönade äktenskap lagligt i totalt endast sex stater.

Valet av Obama till USA:s president förra året väckte mycket hopp i hbt-kretsar. Många hbt-aktivister stödde entusiastiskt hans kampanj.
Under valkampanjen gav Obama en rad viktiga löften till hbt-rörelsen, trots att han samtidigt hela tiden motsatt sig samkönat äktenskap. Bland löftena var ändå att dra tillbaka DOMA (Defense of Marriage Act).
Men sedan Obama kom till makten har hans administration gjort lite för att agera i de frågorna. Justitiedepartementet gav till och med stöd för DOMA, som tillåter stater att vägra erkänna samkönade äktenskap som genomförts i andra stater.

Kännandes av pressen underifrån efter en explosion av ilska, har Obama agerat för att göra vissa förmåner gällande även för statligt anställda hbt-personer och deras familjer. Dessa förmåner gäller dock inte sjukvårdsförsäkring. Responsen från många aktivister var ändå att det är långt ifrån tillräckligt.
Joe Mirabella, ledande i Join the Impact i staten Washington uttryckte den växande ilskan mot Obama: ”Jag skulle inte ha blivit så förtrollad av dina vackra tal och färgsprakande valaffischer. Mr. President, du är inte annorlunda än resten. Du utnyttjade vår rörelse för att ta dig in i Vita Huset och nu har du skjutit oss åt sidan. Men den här gången är det annorlunda, för vi tänker inte acceptera det längre!”

I samhället finns en ökad acceptans för hbt-personer, speciellt bland ungdomar. Som CNN rapporterar ”49 procent av de tillfrågade säger att de har en familjemedlem eller nära vän som är gay.” Vidare säger sig 44 procent av amerikanarna nu vara för samkönade äktenskap, vilket kan jämföras med 21 procent i november 2004. (CNN den 5 april 2009).
Kopplat till attitydförändringen i samhället är den utbredda viljan att kämpa inom hbt-rörelsen. Precis som de massiva demonstrationerna mot Prop 8 förra november, är initiativet till marschen som kommer att hållas nu i oktober helt taget av gräsrötter. Ledarna i de etablerade hbt-organiationerna, uppknutna till ledarskapet i Demokraterna, har blivit helt omkörda.

Marschen för jämlikhet strävar också efter att fånga upp lokala kampanjer, likväl som man kräver ett federalt erkännande av lika rättigheter.
Det finns potential för den 11 oktober att bli en av de största demonstrationerna för hbt-rättigheter i USA:s historia. Hundra tusentals människor kan dras till Washington, om en modig ledning ges.
En sådan demonstration skulle vara ett kraftigt slag mot homofobi och diskriminering. Genom att visa det kollektiva stöd som finns för lika rättigheter stärks självförtroendet för miljoner hbt-personer och andra kämpandes över hela landet, tvingar fram diskussioner och debatter och lägger en riktig press på Vita Huset, Kongressen och Högsta domstolen.
Istället för att vänta på att politiker ska agera, är nyckeln till att vinna lika rättigheter genom att skapa en massiv press underifrån.

Medan seger för lika rättigheter i lagen är ett avgörande steg, måste kampen tas vidare för att förändra de sociala begränsningar hbt-personer möter. Det inkluderar kamp för ökade resurser till hbt-ungdomar, mot homofobi i skolan, och för bra, garanterad sjukvård och jobb för alla. Det kräver en beslutsam masskamp som kopplar samman hbt-aktivisters kamp med kampen från alla arbetare och förtryckta.
Som socialister stödjer vi fullt ut den utlysta demonstrationen den 11 oktober, och ser det som en del i kampen för en bättre värld, fri från förtryck och exploatering.
Vi kopplar kampen för hbt-personers lika rättigheter till behovet av att byta ut det kapitalistiska systemet som inte bara skapar ekonomiska kriser och krig, utan också när sig på sexism, rasism och homofobi. Vi står för en ny, socialistisk värld där människor kan definiera sina egna relationer och sexualitet, fria från ekonomiska hinder och diskriminerande lagar.
Dan DiMaggio
Socialist Alternative (CWI i USA)

 Fakta om homofobi i USA ▼

  • 40 års jubileumet av Stonewall upproren firade polisen i Texas genom att brutalt storma flera gaybarer.
  • Över 1 av 4 hbt-ungdomar som kommer ut för sina föräldrar blir tillsagda att de måste flytta hemifrån. 20-40 procent av de uppskattade 1,6 miljoner hemlösa unga i USA identifierar sig som hbt. De är desutom ofta utsatta för våld, diskriminering och psykiskt misshandel. (National Gay and Lesbian Task Force, 2006)
  • Nära 9 av 10 hbt-studenter har blivit trakasserade det senaste året, 3 av 5 har känt sig otrygga p g a deras sexuella läggning och 1 av 3 var borta från skolan en dag den senaste månaden p g a att de känt sig otrygga. (Gay and Lesbian Student Education Network)
  • Självmordsstatisiken för hbt-ungdomar beräknas var fyra gånger högre än för heterosexuella.
  • Samkönat äktenskap är förbjudet i 44 stater.
  • I 30 stater är det lagligt att avskeda någon p g a dennes sexualitet, i 38 stater om personen är transsexuell.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!