Helgtillägget: Vad krävs för att vinna?

2009-10-07 15:48:45
Samma dag som denna tidning kommer ut genomförs en ny demonstration för helgtillägget. Medlemmarnas aktivitet och press underifrån har till sist gjort att Kommunal äntligen har agerat. Förhoppningsvis blir demonstrationen en mäktig uppvisning i den kollektiva styrkan hos anställda i handikapp- och äldreomsorgen i Luleå Kommun. Men oavsett demonstrationens storlek kommer det att krävas mer för att stoppa S lönesänkningsförslag.

S-ledningens försök att ta bort helgtillägget och därmed sänka lönerna inom äldre- och handikappomsorgen i Luleå har vållat ett ramaskri.
”Genom åren har kommunal och S haft ett bra och nära samarbete.
Tror det är dags att tänka om nu. Är själv arbetsplatsombud och svekdebatten går redan hög.
Det kommer krävas stark aktivitet från kommunals sida för att återfå medlemmarnas förtroende igen.
Förtroendet gentemot S vet jag in­te om det är möjligt att bygga upp igen. Att sedan Petersen inte är man nog att säga om det är ett politiskt beslut eller inte är bara tragiskt. Sånt skapar bara politikerförakt” skrev till exempel signaturen ”Krill” på NSD:s hemsida.

För att vinna kommer det dock in­te att räcka med att många insett att S inte längre företräder arbetare. Kampanjen måste fortsätta och breddas.
– Det blir en ny demonstration lördagen den 17 oktober. Till den demonstrationen är det ”man ur huse” som gäller för all vårdpersonal, men dessutom bjuder vi in allmänheten, säger David Hedberg, aktiv i Nätverket för helgtillägget och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Avvecklingen av helgtillägget är en del i nedskärningspolitiken som drabbar både kvalitén och personalen in­om vård, omsorg och skola. Med sänkta löner och allt sämre arbetsvillkor, till exempel fler delade turer, kommer bara de som är tvingade till det att ta ett vårdjobb. Det kommer förstås att gå ut över kvalitén. Kampen för helgtillägget är alltså en kamp för välfärden och mot hela nedskärningspolitiken. Om inte detta förslag stoppas uppmuntrar det till nya nedskärningar och försämringar. Det budskapet behöver nu nå ut till alla lulebor för att de ska sluta upp den 17 oktober.

Redan nu har gruvarbetarna i Malmfälten uttryckt sin solidaritet för vårdpersonalen i Luleå. Nu måste fler följa efter. Offensiv uppmanar alla fackklubbar, hyresgästföreningar, pensionärsorganisationer, omsorgs- och vårdutbildnings­elever med flera att anta stöduttalanden och delta i demonstrationen.

Receptet från tidigare segrar är uthållig och tuff kamp. Kommunledningen måste inse att den här frågan kommer att förfölja dem till valdagen om de inte backar. Dessutom krävs tuffa kampmetoder, speciellt med tanke på kapitalismens kris, som politiker och kapitalister vill att vi ska betala medan direktörerna går fria.
I Umeå räddade 1 000 elever fritidsgårdarna för ett antal år sedan ge­nom att ”invadera” stadshuset under ett kommunfullmäktigemöte. Kanske är det dags för luleborna att diskutera liknande aktioner för att försvara vård och skola.
Jonas Brännberg

Demonstration:

Luleå lördag 17 oktober kl 13.00
Utanför Smedjan
Arr: Nätverket för helgtillägget
Vill du hjälpa till?
Ring Carolina Löf: 076-141 62 93

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!