”Hemliga hot” betalar sig

2016-09-22 09:54:47
Efter att ha jagat påstådda ryska ubåtar i Stockholms skärgård tycks militären nu pröva en ny variant på temat ”känner du dig kränkt. gå med i Nato”. Denna gång handlar det om att militären har ”fått information om ett ökat hot från Ryssland. Hotet är topphemligt och bidrog till att Gotland i veckan återmilitariserades”, som Dagens Nyheter skrev i måndags och hänvisade till ”källor med insyn i underrättelseläget och Sveriges militära beredskap”. Det kan betyda allt från Överbefälhavaren (ÖB) till major Jan Björklund som försöker lösa Liberalernas kris med hjälp av rop på fler stridsflygplan.

Hur som helst, denna krigspropaganda kommer sannolikt snabbt att betala sig. Efter att militären har fått klartecken till att ta över Gotland väntar nya miljarder i form av ökade försvarsanslag.

Militären har sedan tidigare, efter att regeringen gjort upp med de tre högerpartierna M, KD och C, fått ett extra påslag på dryga tio miljarder kronor under 2016-2020. Ubåtar och super-Jas istället för vårdplatser är regeringens och högerns linje.

Det är naturligtvis ingen tillfällighet att militären låter sprida rykten om ett nytt ”topphemligt hot” bara veckan efter att ambassadör Krister Bringéus utredning om Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska läge offentliggjordes.

Den slutsats som han drar i sin utredning är den förväntade: Att fördelarna med Natomedlemskap överväger nackdelarna. ”Går Sverige med i Nato blir läget mindre farligt i Östersjöområdet”, hävdar Krister Bringéus, samtidigt som han också tvingas att erkänna att ett medlemskap skulle följas av ökad militär upprusning kring Östersjön. Mer vapen för fred. Det har krigshökarna sagt i alla tider och gömt sig bakom ”hemliga hot”.

”Vi kan vänta oss högre anslag till försvaret” skrev Dagens Nyheter efter sitt ”avslöjande” i måndags. Förvånad, någon?

Efter Academedia ska nu även Internationella Engelska Skolan börsnotera elever och skolpeng. Internationella Engelska Skolan ägs av grundaren Barbara Bergström och det USA-baserade riskkapitalbolaget TA Associates.

 ”Börsnoteringen innebär ytterligare miljoner för grundaren Barbara Bergström som fick in över 700 miljoner kronor när hon för fyra år sedan sålde 75 procent av bolaget som hon grundades 1993”, upplyser Dagens Industri.

• Släng ut profitörerna från skolan. Vinstförbud nu. Skola, vård och omsorg ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!