Hemslöjdsförening i Haninge tvingas bort?

2018-12-05 10:38:36

foto: Västerhaninge hemslöjdsförening
Marknadshyror kan bli slutet för föreningslivet i hela Haninge.

Västerhaninge hemslöjdsförening har funnits i 90 år. Med sina 150 medlemmar och hantverkare håller de liv i en viktig bit av Haninges kulturhistoria. Men nu hotas verksamheten.

När Haninge kommuns helägda bolag Tornberget chockhöjde hyran från 66 000 kronor per år till 110 000 kronor klarar föreningen inte längre hyran. Föreningen beviljas kulturbidrag från kommunen, men bara för 20 000 av de 50 000 kronor de hade sökt för att kunna ha råd med hyran.
Hemslöjdsföreningen är bara en i raden av drabbade när Tornberget har infört marknadshyror. Tidigare i år protesterade Rättvisepartiet Socialisterna mot hotet att införa marknadshyror för Tungelsta-Lida föräldraförening.
– Om marknadshyror införs överallt blir det slutet för föreningslivet och kulturverksamheterna i Haninge. Är tanken att det bara ska finns profitdriven kommers i kommunen? frågar sig Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna.
Rättvisepartiet Socialisterna är det enda partiet i Haninge som har protesterat mot att Tornberget tillåts införa marknadshyror:

– Vi menar att Tornberget har brutit mot den bolagsordning som kommunfullmäktige har beslutat om. Det står klart och tydligt i paragraf 5 under ”Fullmäktiges rätt att ta ställning” att ”Bolaget ska bereda kommunfullmäktige i Haninge kommun möjlighet att ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt fattas”. Tornberget är ett kommunalt bolag och måste rätta sig efter deras uppdrag och demokratiska beslut, fortsätter Lina.
– Kommunen måste ingripa och stoppa marknadshyrorna. Men först och främst måste de se till att Västerhaninge hemslöjdsförening kan vara kvar vid årsskiftet genom att kompensera för hyreshöjningen. När Tornberget införde marknadshyror för kulturverksamheterna i Kulturparken i Handen pressades kommunledningen att kompensera hyreshöjningarna – det måste de göra för hemslöjdsföreningen nu också, kräver Lina Rigney Thörnblom, Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!