Historisk brittisk storstrejk 30 november

2011-09-21 14:51:34
Brittiska TUC (motsvarigheten till LO) har beslutat att utlysa den 30 november som en riksomfattande aktionsdag, kantad av strejker och massmöten. TUC:s ordförande Brendan Barber utlovar ”den största fackliga mobiliseringen på en generation”.

Beslutet är en stor framgång för transportarbetarna i RMT och de statsanställda i PCS som tillsammans med gräsrotsrörelsen National Shop Stewards Network (NSSN) har lett ­kampanjen för en samlad strejk till försvar för sina hotade pensioner för alla offentliganställdas fack.

Fyra andra fack har enligt BBC redan inlett medlemsomröstningar om strejk: Unison, Unite, GMB och Fire Brigades’ Union. Enligt TUC-basen Barber ­väntas omröstningar i ytterligare deltagande fackförbund.
Uppemot tre miljoner personer kan komma att delta i strejken. Enligt BBC deltog 24 förbund i ett separat möte som beslutade om datumet.

Beslutet fattades av TUC-kongressen, som också uppvaktades av flera hundra fackligt aktiva i en NSSN-ledd masslobby. Uppvaktningen togs emot av TUC:s vice ordförande Frances O’ Grady, som erkände NSSN:s roll och själv uppmanade TUC-kongressen att organisera koordinerade aktioner.

Offentligfacket Unisons ledare Dave Prentis, som knappast har gjort sig känd för militans, kallade planerna för ”vårt livs fight”.
”Vi talar inte om att gå ut en dag för lite protester. Vi talar om något långvarigt och tufft och smutsigt till och med. Därför att det här kommer att kräva protestdagar hela vintern, in i nästa år, som kantar regeringens lagstiftning ända till sommaren”, sa GMB:s ledare Brian Stutton enligt BBC.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!