Historisk seger för miljökampen

2016-12-07 14:37:50

foto: Joey Podlubney / Flickr CC
Massiv miljöseger i USA – nu fortsätter kampen.

Miljökampen vann en historisk seger när de amerikanska myndigheterna i söndags stoppade bygget av oljeledningen (Dakota Access pipeline) genom Standing Rock Sioux-stammens land och under Missouri-floden. 

Kampen i Standing Rock, North Dakota, har fått stöd av miljoner människor runt om i världen.

– Det är underbart. Ni gjorde det. Er kamp har uppmärksammats världen runt, sa Dave Archambault II, ledare för Standing Rock Sioux-stammen till jublande anhängare, enligt New York Times.

Efter att oljeledningen har stoppats ska nu en miljökonsekvensanalys göras om de risker som finns att dra en oljeledning som äventyrar så många människors vattenförsörjning. ”Det bästa sättet att slutföra detta arbete på ett snabbt och ansvarsfullt sätt är att undersöka alternativa vägar för  hur oljeledningen ska dras”, säger representanter för de amerikanska myndigheterna som stoppat bygget.  

Bolagen bakom oljeledningen, Energy Transfers Partners och Sunoco Logistics vill dock fortsätta bygget och att Trump, som är för oljeledningen, ska riva upp beslutet. Men kampen, stödet och dess seger samt att det är ett myndighetsbeslut har gjort detta mycket svårt att ändra söndagens historiska beslut. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!