Historisk strejk på ett av Saudiarabiens största sjukhus

2016-09-29 14:30:19




Den historiska strejken vid det privatägda Saad-sjukhuset i al-Khobar i östra Saudi­arabien är inne på sin andra vecka. Strejken är en protest mot att lönerna inte betalats ut i tid. 

Många av sjukhusets 5 000 anställda har inte fått någon lön sedan i maj. Strejken är unik på flera sätt; dess längd, att både saudiska och migrantarbetare deltar och att den har fått ett sådant genomslag i media. 

De vårdanställda har öppet trotsat den saudiska diktaturen. Barn till de anställda vid sjukhuset genomförde i förra veckan en blockad av ingångarna i protest mot att de inte kan gå i skolan då de inte får mat för dagen – de svälter till följd av att lönerna inte har betalats ut. Det finns arbetare som inte fått lön sedan februari. 

Det saudiska kungadömet har under året skakats av flera arbetarprotester mot att löner inte har betalats ut i tid. I maj i år gick flera av de totalt 77 000 avskedade byggnadsarbetare, alla migrantarbetare, ut på gatorna efter att ha sagts upp utan att få ut resterande löner.  

Bakom avskedandet av de 77 000 stod byggjätten Binladin Group, ett av Saudiarabiens största företag som startades av terrornätverket al-Qaidas förre ledare Usama bin Ladins far och vars skuld till arbetarna var fyra månadslöner.

Hundratusentals av landets totalt 10 miljoner migrantarbetare har sparkats under året. I augusti rapporterades att minst 10 000 arbetare från Indien, som har fått sparken från byggbolaget Saudi Oger efter att ha blivit bestulna på flera månadslöner, hungrade i slavliknande läger. 

I måndags (den 26 september) blockerade migrantarbetare vägar i östra Saudiarabien i protest mot att de inte har fått lön sedan i februari.

Bakom massuppsägningarna och de växande löneskulderna finns den kris som det saudiska kungadömet befinner sig efter att oljepriset har rasat. Saudiarabien är världens största oljeexportör och oljan står för 80 procent av statsinkomsterna. Men i takt med att oljepriset har rasat har statsinkomsterna sinat och budgetunderskottet ökat, vilket har lett till växande arbetslöshet och en rad avbrutna projekt. 

Migrantarbetarna har drabbats värst. Men även saudiska arbetare har börjat känna av neddragningarna inom den statliga sektor där de flesta av dem jobbar.

Dagens arbetarprotester är bara en första signal om att Saudiarabien mycket snart kan befinna sig i stormens öga. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!