Historiskt val i Skottland: SNP vann stort

2007-05-09 13:12:49
Labour förlorade sitt första val i Sottland sedan 1955 när det visade sig att Skotska nationalpartiet (SNP) skrev historia genom att bli största parti i skotska parlamentet. SNP har nu 47 platser, mot Labours 46. Tories ligger på 17, liberalerna på 16, de gröna på 2 och Margo McDonald valdes in som oberoende.

Resultatet betyder att inget parti har ensam majoritet. Inte heller en tvåparti-koalition skulle kunna kontrollera tillräckligt många parlamentsledamöter för att få majoritet i den skotska regeringen (Scottish Executive).
Valresultatet innebär att det sannolikt kommer att dröja dagar och möjligen veckor innan någon överenskommelse om hur skotska regeringen ska se ut kan träffas.
Valet var extremt polariserat och många använde SNP som ett slagträ mot Labour och deras meritlista med krig, privatiseringar och ökande klyftor. Valkampanjen blev till slut en duell mellan Labour och SNP. Och SNP var valets stora segrare, de ökade sina platser från 20 till 47, medan liberalerna och Tories förlorade en plats var.

Från Labour till SNP

Väljarströmmen till SNP och viljan att slå mot Labour påverkade de mindre partierna. De gröna förlorade fem av sju platser, medan SSP och Solidaritet inte lyckades behålla en enda av totalt sex platser. Frånvaron av socialistiska ledamöter i skotska parlamentet innebär en stor förlust.

SSP utraderades

Ansvaret ligger hos SSP:s ledarskap som fört en politik som ledde till splittring och till att Solidaritet bildades i september 2006. Den allmänna uppfattningen var att SSP-ledarna backade upp Murdochs (mediamogul) hetskampanj mot Tommy Sheridan – något man fick betala för i valet. Det var inte bara ifråga om parlamentarisk representation som SSP utraderades, det var också Solidaritet som blev den dominerande socialistiska kraften med 70 procent av de socialistiska rösterna. Alan McCombes, SSP:s politiske talesman, beskrev resultatet för SSP:s del som en ”massaker”.

Fattades 2 000 röster

Solidarity överglänste SSP i hela Skottland med 31 066 röster mot SSP:s 12 831. I Glasgow, där Tommy Sheridan kandiderade för Solidaritet, fick man 8 525 röster, 4,25 procent, jämfört med 2 579, 1,25 procent, för SSP. Sheridan skulle ha behövt över 2 000 röster ytterligare för att bli vald, men det var tydligt att Solidaritet förlorade oproportionerligt stort när tusentals röster underkändes i Glasgow; många av dem var lagda av Solidaritets väljare.
De mindre partiernas marginalisering tillsammans med den oundvikliga besvikelsen över splittringen inom den socialistiska rörelsen, var vad som gjorde att Solidaritet misslyckades med att ta ett mandat. Men, som Sheridan sa: ”Att gå från att lansera Solidaritet för åtta månader sedan till att bli det största socialistiska partiet är ingen dålig bedrift.”
Riktigheten i beslutet att lansera Solidaritet för att återskapa en tydlig socialistisk kraft i Skottland, underströks av valresultatet och uppgiften blir nu att försöka fördjupa Solidaritets socialistiska rötter och inflytande genom att ta upp de frågor som rör arbetarklassen och unga.

Phillip Stott
CWI Skottland

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!