Hizbollah och oberoende fram i Libanons val

2018-05-24 12:26:41

foto: Will De Freitas / Flickr CC
Trots att Hizbollah har gått framåt finns potentialen för ett verkligt alternativ.

Valet i Libanon som ägde rum för några veckor sedan innebar ett visst skifte till Hizbollah och de kandidater de kontrollerar. 

En av anledningarna till detta är Hariris utspel i Saudiarabien i slutet av förra året, där han ville avgå för att sedan ändra sig när det blev protester i Libanon då Saudiarabien anklagades för att ha kidnappat honom. Men så var inte fallet, och Hariri trodde på grund av protesterna att han skulle få ett ökat stöd för sig själv och ”Framtidsrörelsen”. 

Detta är första valet sedan 2009 och årets val skulle egentligen ägt rum redan under 2013. Dock valde etablissemanget att skjuta upp det med hänvisning till den nationella säkerheten. Vad som egentligen menades med detta var att eliten var rädd för massorna, bland annat på grund av arabiska våren. 

Även om Hizbollahs allierade har gått fram mest är det i grunden ingen förändring i inrikespolitiska frågor – dock riskerar det att öka de internationella spänningarna. Det mest intressanta med valet är att det var fler oberoende kandidater än tidigare val och en stor faktor till det är massrörelsen 2015 mot korruptionen. Detta visar på potentialen och att det finns ett sug för ett nytt politiskt alternativ. ■