Hjälpte invandrare mot polisattack – riskerar fängelse

2018-06-07 13:49:45


Tohil Delgado riskerar ett långt fängelsestraff för sitt civilkurage.

På onsdagen den 6 juni kommer vår kamrat, Tohil Delgado, tidigare generalsekreterare för elev- och studentfacket Sindicato de Estudiantes och medlem i Izquierda Revolucionaria (systerparti till Rättvisepartiet Socialisterna i spanska staten) att stå åtalad i domstolen i Madrid.

Han riskerar ett treårigt fängelsestraff för ”våld mot tjänsteman”. Hans brott är att han hjälpte en 21-årig invandrartjej som i en rasistisk razzia blev brutalt slagen av en polis.
Detta hände år 2010. Vår kamrat kunde ha ignorerat händelsen och gått förbi, men det gjorde han inte. Den unga kvinnans släktingar – som liksom henne är ecuadorianer – försökte också avstyra polisens aggression. Men alla blev häktade i 39 timmar, precis som Tohil. När de arresterades, förflyttades och satt frihetsberövade blev de slagna och mottog dödshot och rasistiska förolämpningar. I över 8 timmar fick de varken vatten eller mat. De fick inte kommunicera med någon.
Tyvärr är detta inte ett isolerat fall. Det var och är en daglig verklighet för många invandrare, ofta offren för polisförföljelse och rasistiska övergrepp i våra grannskap, där de behandlas bedrövligt, utan att få ens sina grundläggande rättigheter respekterade. 

Kamrat Tohil står inför ett treårigt fängelsestraff för att ha stått upp mot en brutal och orättvis handling. Två av de poliser som angrep honom hävdar att det var de som attackerades. Men det finns filmklipp – inspelat av oroliga grannar – där det är uppenbart att det enda våldet har begåtts av polisen. Återigen står vi inför en alltmer utbredd verklighet där offer behandlas som gärningsmän.
Denna enorma orättvisa är inte heller ett unikt fall, inte på långa vägar. Varje dag bevittnar vi hur rättssystemet används mot alla som står upp mot ojämställdhet, som fördömer orättvisor och som försöker förändra saker. Av denna enkla anledning är fängelserna nu fulla av rappare, twittrare, fackföreningsmedlemmar och vänsterns aktivister. Samtidigt har politiker och korrupta affärsmän, släktingar till monarker och andra inflytelserika personer, regimens, otrygghetens, sexismens och vräkningarnas försvarare fri lejd som om ingenting har hänt. Men de kommer inte att tysta oss. 

Från elev- och studentfacket, Sindicato de Estudiantes, den socialistiska feministiska plattformen Libres y Combativas och Izquierda Revolucionaria uppmanar vi alla som håller med om att detta inte kan fortgå att visa sin solidaritet med vår kamrat.
Om Tohil Delgado döms till fängelse blir det en dom mot alla oss som kämpar på gatorna. Vi ber dig att sprida detta vidare och underteckna det protestbrev där vi kräver hans frikännande. En solidaritetsdemonstration ägde rum onsdagen den 6 juni för Tohil och de andra anklagade framför domstolen i Madrid. Med masstryck kan vi förhindra denna orättvisa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!