Hög inflation leder till uppsagt tredje år?

2008-01-23 13:06:44
Under december steg inflationen till 3,5 procent. Det är den högsta nivån sedan 1993. Detta har gjort att allt fler röster inom facken höjs för att säga upp det tredje året.

I fjolårets avtalsrörelse tecknades i huvudsak treåriga avtal, men med ett uppsägningsbart tredje år.
I LO-Tidningen signalerar IF Metall för denna möjlighet, och pekar på att avtalet som slöts ifjol hade en inflation på två procent som utgångspunkt. I augusti genomför IF Metall avtalsråd och då bestäms om det tredje avtalsåret ska sägas upp.
Det är flera faktorer som har bidragit till uppgången i inflationen.

Höga matpriser

Bostadsmarknaden bidrog på olika sätt för en höjning av inflationen med 1,5 procent.
Det handlar om höjda räntor, ökade fastighetspriser, höjda hyror med mera.
I övrigt är det livsmedel och transporter som är de största anledningarna till höjd inflation.
Enligt SKTF-tidningen var det framför allt prishöjningar på mjölk, ost och ägg som drev upp konsumentpriserna. Mejeriprodukter, frukt och grönsaker har stigit i pris med mellan sju och åtta procent. Det är alltså de vardagliga utgifterna som har ökat. Dessa prishöjningar kan för en barnfamilj som prioriterar frukt och grönt innebära att matkostnaden har stigit med flera tusen kronor.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!