Hög tid för en ny asylrörelse

2011-10-20 14:50:09
Migrationsverkets järnvilja att utvisa 91-åriga Ganna Chyzhevska till Ukraina har höjt temperaturen på motståndet mot den omänskliga flyktingpolitiken till kokpunkten. Det är hög tid för en ny asylrörelse.
Den svenska flyktingpolitiken är en del av både EU:s flyktingmur och Reinfeldtregeringens högerpolitik.
Sverige går i spetsen vad gäller deportationer till flera länder. FN avråder från att utvisa till Irak – men Sverige gör det. Flera andra stater i Europa utvisar inte till Iran – men Sverige gör det.
Det finns en stark opinion mot utvisningarna. En rad aktuella fall upprör.
  • Ganna Chyzhevska är 91 år, dement och synskadad. I Ukraina har hon inga släktingar och ingen bostad.
  • I våras utvisades svårt njursjuke Bekim Bajrami till Kosovo och dödssjuka Rim, 2 år, till Libanon. Svårt sjuke 86-årige Nimon Gashi ska också utvisas.
  • Ett syskonpar, 5 och 7 år, skulle i våras utvisas ensamma till Makedonien.
  • De politiska aktivister, kristna eller hbt-personer som utvisas till Iran och Irak fängslas med hand- och fotbojor, drogas och förnedras.

Protesterna mot utvisningar ökat. Blockader organiseras regelbundet i Göteborg, Stockholm och i Skåne. Enbart de senaste veckorna har demonstrationer hållits vid Migrationsverket av somalier, kongoleser, etiopier och iranier. Hundratals flyktingar har hungerstrejkat som ett tecken på hur allvarlig deras situation är.
I flera fall har utvisningar stoppats. Elva utvisningar till Iran har avblåsts efter protestaktioner, både av aktivster, de utvisningshotade själva och från de som skulle blivit medpassagerare på planen.

Det behövs en ny asylrörelse. Många fler måste mobiliseras till demonstrationer och möten, men också till blockader för att aktivt stoppa utvisningar.
Opinionen finns. Rättvisepartiet Socialisterna samlade in tusentals namn mot utvisningar på 1 maj. Över 2 700 personer i södra Stockholm skrev på listor mot utvisning av Elise Salay till Kongo. I Göteborg har hundratals nya aktivister deltagit i blockaderna.
Men staten och politikerna har också trappat upp. Polisen har brutalt attackerat demonstranter och blockadaktivister. I två omgångar har aktivister åtalats i Göteborg. Utvisningsminister Tobias Billström (M) har gett denna brutalitet sin välsignelse. Samtidigt är hela systemet med Migrationsverk och migratonsdomstolar skapat för att politikerna ska slippa ta ansvaret. Migrationsverket å andra sidan kan hänvisa till att lagen inte ger Ganna Chyzhevska rätt att stanna.
Men det är politikerna som måste sättas under press. När amnestirörelsen för de apatiska barnen och andra flyktingar tog fart 2005 avfärdades den först av statsminister Göran Persson. Men trycket ökade och trots Socialdemokraternas och moderaternas motstånd kunde tusentals barn få asyl.

En ny asylrörelse måste riktas mot högerregeringens brutala och o­mänskliga flyktingpolitik. Arbetare och ungdomar måste ta strid för de som fått ta de största smällarna. Rasisterna applåderar utvisningarna eftersom de skapar splittring.
Rättvisepartiet Socialisterna betonar att det krävs gemensam kamp. En framgång för flyktingars rättigheter  betyder att regeringens ställning och möjligheter att attackera andra grupper försvagas. Pensionärer, arbetslösa och sjuka har därför allt att vinna på att stödja flyktingarnas krav. Men framför allt måste fackföreningarna ta kampen mot höger- och EU-politiken, inklusive flyktingpolitiken.
I grunden handlar regeringens politik och statens agerande om att de agerar i storföretagens intresse. Alternativet till utvisningar, nedskärningar och låglönemarknad för papperslösa och andra är en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!