Högerdebatten måste utmanas

2018-01-24 16:30:31

foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
S-MP-regeringen är överens med Moderaterna i en rad viktiga frågor.

Med snart bara åtta månader kvar till valet är utgången oviss. Flera partier kan åka ur riksdagen (MP, L och KD) och en ny regering kan se ut på många olika sätt.

Men om nånting visade förra veckans partiledardebatt i riksdagen att de flesta partierna har samma tema. ”Hårda tag, lyder ouvertyren till den svenska valrörelsen. Brottslighet och invandring dominerade årets första partiledardebatt. Allt fler samhällsproblem kopplas till invandringen i diskussionerna inför valet”, sammanfattade DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.
Det som har skett är en ”danmarkisering” av debatten. Ett tydligt exempel är kampanjen från Svenskt Näringsliv och särskilt allianspartierna att lönerna måste sänkas för ”enkla jobb”, av påstådd omsorg om den högre arbetslösheten bland utrikes födda.
Men trots att arbetslösheten har minskat var 199 000 öppet arbetslösa nu i början av 2018. Att sänka lönerna skulle gynna företagens jakt på högre vinster och sätta press nedåt på alla andra löner. Redan idag får företagen stora bidrag för att nyanställa långtidsarbetslösa – ändå ökar långtidsarbetslösheten, till 154 000 i januari.
Huvudtemat i partiledardebatten var gängkriminalitet och de många skjutningarna i flera av landets städer. ”Partiledarna bjöd över varandra med att föreslå hårdare tag”, skrev DN. Det kan jämföras med de krav som ställs av boende i förorter som drabbas.

När en ung lärare hade skjutits till döds i Lövgärdet i Göteborg samlades lokala föreningar och arbetsplatser till manifestationer och möten. En kravlista formulerades:

  • Öka lärartätheten – mindre klasser och barngrupper.
  • Fler fritidsgårdar – mer personal.
  • Satsa på kultur och fritid – värna föreningslivet.
  • Bygg bort trångboddheten – rusta upp förorten.
  • Bryt segregationen – bekämpa fattigdomen.
  • Stärk socialtjänstens tidiga åtgärder och förebyggande arbete till målgruppen ungdomar i riskzon för kriminalitet.
  • Det här var de mest brännande lokala kraven i ett område där skjutningarna verkligen äger rum. 
  • Men när rasistpartiet SD:s Jimmie Åkesson sa sig ”förklara krig” mot kriminaliteten och förordade att militär skulle sättas in var Stefan Löfvens kommentar att militär inte var hans ”första alternativ”, men att han inte uteslöt det.

Trots en hård ton mellan ”blocken” är det samstämmigheten mellan särskilt Socialdemokraterna och Moderaterna som är tydligast. I rutorna här intill redovisas dels uppgörelser i riksdagen, dels samarbetet i flera kommuner och landsting. Att de tyska Socialdemokraterna i helgen röstade för en ny stor koalition med Kristdemokraterna (Tysklands moderater) understryker likheterna.
Beroende på valresultatet finns många möjligheter för en ny regering i Sverige. De två huvudalternativen, dagens regering med stöd av V eller Alliansen, kan brytas upp. Den socialdemokratiska toppen vill gärna få med sig C och L i en ny regering. KD och en falang inom M vill ha en högerregering, även om det skulle innebära beroende av SD.
Vilken som helst av dessa alternativ skulle inte innebära någon fundamental kursändring. Den nuvarande regeringen har inte rivit upp de stora skattesänkningarna för rika och andra nyliberala åtgärder som Alliansen genomförde. Båda regeringarna följer EU:s och den svenska riksdagens hårda budgetregler.
Snarare är risken stor att lägre ekonomisk tillväxt kommer att tvinga fram en ny omgång stora nedskärningar. En möjlig krasch för banker och bostäder skulle definitivt leda till detta, om inte fackföreningar, nätverk och folkrörelser mobiliserar till motstånd. ■

M och S – fem stora uppgörelser

  • Grundskolan, bland annat försök med betyg i lägre åldrar (februari 2015): Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.
  • Flyktingpolitiken, med tillfälliga uppehållstillstånd, gränskontroller, familjeåterföreningar hindras, utvisningar (oktober 2015): Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.
  • Energipolitiken, bland annat förlängd kärnkraft (juni 2016): Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
  • Militären, en av flera uppgörelser om extra miljarder (augusti 2017): Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.
  • Pensionerna, höjd tidigaste pensionsålder till 64 år (december 2017): Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. ■

M och S styr kommuner tillsammans

Socialdemokraterna och Moderaterna styr ett län tillsammans, Region Jämtland-Härjedalen. I Södermanlands landsting styr S tillsammans med MP, C och L.
I 10 kommuner styr S och M med alla andra partier i opposition: Fagersta i Västmanlands län, Kumla i Örebro län, Strängnäs, Gnesta, och Katrineholm i Södermanlands län, Åtvidaberg i Östergötland, Karlsborg i Västra Götaland, Vimmerby i Kalmar län, Tingsryd i Kronobergs län och Eslöv i Skåne.
I 13 kommuner styr S och M tillsammans, i koalition med andra partier: Eskilstuna (med C), Ovanåker (med L och MP), Åre (med MP), Gislaved (med MP), Nässjö (med C och V), Torsås (med L, MP, V och KD), Bromölla (med V, MP och ett lokalt parti), Perstorp (med C och KD), Svalöv (med L), Årjäng (med KD och L), Hällefors (med ett lokalt parti), Söderköping, (med MP) och i Kinda (med KD).
I landets sjunde största kommun, Örebro, styr Socialdemokraterna tillsammans med KD och C. ■

Vad valet egentligen handlar om

Nedskärningarna i sjukvården, vinster i välfärden, bostadskrisen, antirasism och stopp för utvisningar, antisexism och kvinnokamp, behovet av grön omställning och upprustning av infrastrukturen, nej till miljard­rullningen till militären.
Det är några av de ödesfrågor som både regeringen och högerpartierna helst vill hålla utanför valkampanjen.

Ännu längre bort från riksdagsdebatten hamnar den kamp som faktiskt pågår. Ung i Sveriges fortsatta protester efter den långa sittstrejken, förortsbornas kamp för upprustning, fackliga strider för sopgubbar, hamnarbetare och andra, de många vårdnätverken inklusive BB-ockupationen i Sollefteå.
Jonas Sjöstedt var den ende partiledaren som inte följde alla andra i partiledardebatten. Men problemet är att Vänsterpartiet är starkt uppknutet till Socialdemokraterna, både i riksdagen och i flera kommuner och landsting.

Kampen 2018 handlar om att stödja och bygga upp ett alternativ till kapitalismen och de politiker som följer kapitalets anvisningar. Det behövs ett kämpande socialistiskt alternativ. Det är budskapet från Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!